Societat
Manifestació pel 8-M a Barcelona
Foto: Manifestació pel 8-M a Barcelona | Europa Press
Violència institucional

Ajornat el judici de la Silvia Aquiles, mare víctima de violència institucional

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació pel 8-M a Barcelona
Foto: Manifestació pel 8-M a Barcelona | Europa Press

El judici contra Silvia Aquiles havia de començar aquest dilluns a un jutjat de Barcelona, però davant la presentació per part de la defensa de diverses documentacions, el judici s'ha ajornat fins al pròxim 15 de maig.

Per què és important? Silvia Aquiles i la seva amiga Isabel Hervás són les primeres mares que, segons un recent estudi, han patit violència institucional.

Què en sabem? Silvia Aquiles és una "mare protectora" acusada de sostracció de menors per no haver entregat a temps la seva filla de 7 anys i el seu fill de 5 al jutjat, el febrer de 2020.

  • L'acusació particular sol·licita cinc anys de presó, mentre que la Fiscalia en demana dos.
  • Aquiles s'enfronta a una pena que pot comportar l'ingrés a presó després de la denúncia que va presentar el seu exmarit i que va avalar la Fiscalia.

Situació actual: A l'inici del judici, l'advocada d'Aquiles, ha presentat com a prova documental un informe de la Universitat Carlos III i del grup de recerca Antigona, Violència institucional contra les mares i la infància.

  • Aquest estudi analitza el seu cas, juntament amb uns altres 47, i conclou que la mare va patir violència de gènere institucional.
  • Davant el volum de l'informe, el magistrat Josep Tomàs Salas, ha ajornat el judici.

A més: Al judici d'aquest dimarts, ha assistit acompanyada de l'associació Dones Juristes que, en un comunicat, han denunciat la violència institucional que pateix Aquiles. 

  • També ha estat acompanyada per altres mares que han patit una situació similar.

Amb xifres: Segons el mateix estudi, el 72% de les dones s'han vist involucrades en procediments judicials d'aquest tipus després de denunciar la violència sexual o de gènere en l'àmbit familiar contra les seves filles o fills.

A la pràctica: L'Administració els va treure els seus fills afirmant que patien l'anomenat Síndrome d’Alienació Parental (SAP), és a dir rebuig al pare per influència de la mare, patologia falsa i proscrita, segons la comunitat científica, Nacions Unides i el mateix Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

  • El Tribunal Suprem, en una sentència de 2016, ja va posar en dubte aquest síndrome.

Categoria: Societat