Societat
Imatge d'arxiu d'hun home amb dues pastilles fent referència a la pel·lícula 'Matrix'
Foto: Imatge d'arxiu d'hun home amb dues pastilles fent referència a la pel·lícula 'Matrix' | Pixabay
Violència masclista

Glossari per entendre el supremacisme masculí a internet

Temps de lectura: 4 minuts
Imatge d'arxiu d'hun home amb dues pastilles fent referència a la pel·lícula 'Matrix'
Foto: Imatge d'arxiu d'hun home amb dues pastilles fent referència a la pel·lícula 'Matrix' | Pixabay

Sempre ha existit el supremacisme masculí, i els homes que odien a les dones, però no la defensa política d'aquesta idea en espais públics. Contra l'auge dels moviments feministes, i aprofitant les noves tecnologies, el supremacisme masculí s'ha estès fins a convertir-se en un fenomen rellevant a les societats occidentals. És ara tot un moviment pels "drets dels homes".

Per què és important? Com a moviment, el supremacisme masculí s'organitza en diferents línies de pensament. Hi ha corrents amb característiques específiques i tots comparteixen la idea que els moviments feministes posen en risc els valors de la seva societat.

El Glossari: Susane Kaiser al seu llibre Odio a las mujeres. Ínceles, malfollaos y machistas modernos, analitza el sorgiment i consolidació dels diferents corrents del supremacisme masculí.

La  manosfera és el nom que reben un conjunt de webs, blogs, perfils de xarxes socials i altres espais d'Internet que defensen la masculinitat des de l'hostilitat cap a les dones. És, en definitiva, l'espai del supremacisme masculí a Internet.

  • És en aquest espai on es construeixen els diferents corrents i on els joves estan assumint, cada vegada amb més normalitat, discursos d'odi cap a les dones.

Incels: acrònim de l'expressió en anglès "celibat involuntari", refereix als homes que s'adhereixen a una visió del món radicalment misògina. La seva radicalització arriba fins a tal punt que fins i tot es plantegen un "aixecament incel" per atemptar contra dones i persones sexualment actives.

  • Ja hi ha hagut casos d'atemptat impulsats per aquesta ideologia.
  • Són homes que culpen les dones de la seva falta de vida sexual i les consideren éssers inferiors.
  • S'autoanomenen 'homes beta', inferiors als alfa (els anomenen Chads). Es creuen genèticament inferiors, més lletjos i amb menys qualitats.
  • Consideren que una dona està genèticament determinada per anar-se'n al llit amb tants homes alfa com pugui fins que arriba als 30, quan passa a una fase de planificació familiar en què busca un home beta perquè li sigui fidel i formar així una família.

Men Going Their Own Way (MGTOW): És una subcultura del moviment pels drets dels homes. Consideren que els homes són biològicament més dèbils i adoren les dones només per tenir "cony". Per a ells les dones són purs objectes sexuals.

  • Defensen el separatisme masculí i busquen retirar-se per complet d'una societat en què pensen que les dones són un perill pels homes.
  • Es descriuen com a homes que es neguen a sotmetre's, servir, i agenollar-se només per poder ser tractats com un útil d'un sol ús.
  • Tenen por de ser utilitzats per les dones, i per això es volen allunyar d'elles.

Íncels i MGTOW comparteixen molts punts de la seva visió del món, com ara la distinció entre homes beta i alfa, i la capacitat de les dones per manipular-los.

  • Per exemple, tenen por que una dona els enganyi per criar fills que no siguin seus, es quedin embarassades a propòsit i els obliguin a mantenir-les o els enganyin per acusar-los de delictes sexuals.

Artistes de lligar: Són el contrari als MGTOW, creuen que poden reprogramar biològicament les dones per aconseguir que acceptin tenir relacions sexuals amb ells.

  • Els més radicals creuen que cal legalitzar la violació perquè farà que les dones vagin amb molta més cura a l'hora de posar-se en situacions de risc.

Red pill: És una metàfora (inspirada en la pel·lícula Matrix) per donar explicació a la subjugació del supremacisme masculí. La comparteixen una part dels incels. Tenen la teoria que les persones d'Occident viuen en la ignorància, en una presó del pensament, gràcies a la pastilla blava. Les feministes són les qui les administren a la societat. La pastilla vermella fa que els individus prenguin consciència de la realitat.

Alt-right: És un moviment polític molt heterogeni en què els incels en són una part. Alguns sumen a la seva misogínia el supremacisme blanc.

Situació actual: El perill que suposa la manosfera actualment és que facilita l'accés al pensament incel i permet captar nous i joves adeptes.

Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.