Societat
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid
Foto: Façana del Tribunal Suprem, a Madrid | Europa Press
Llei Només sí és sí

El Suprem permet rebaixar penes a violadors amb sentència ferma

Actualitzat: Dimecres, 7 de juny de 2023. 18:11
Temps de lectura: 3 minuts
Façana del Tribunal Suprem, a Madrid
Foto: Façana del Tribunal Suprem, a Madrid | Europa Press

El Tribunal Suprem ha avalat les rebaixes de penes per a violadors i agressors sexuals amb sentències fermes. Així, els jutges han establert precedents de cara a la interpretació que cal fer de la llei del "només sí és sí".

Per què és important? Tots els casos que havien arribat al Suprem fins ara eren sentències que encara no eren fermes. Les 29 analitzades ara, en canvi, eren sentències que ja van ser declarades com a fermes fa anys i que el tribunal ha validat que es puguin rebaixar.

En detall: El Suprem ha avalat la rebaixa de condemnes en 28 casos i només en un l'ha augmentat.

  • En 27 casos la decisió ha estat unànime per part dels 14 membres del tribunal.

D'on venim? El Suprem va començar dimarts 6 de juny a estudiar 29 sentències fermes per delictes sexuals.

  • El debat més intens ha estat entre si aplicar l'article 2.2 del Codi Penal que recull el principi de retroactivitat penal si és en benefici del condemnat, i la disposició també del Codi Penal que estableix que es poden conservar les penes quan siguin imputables amb la nova llei.

Què diuen? Irene Montero qualifica de "mala notícia" l'aval del TS a les rebaixes de penes de la Llei del 'només sí és sí'.

  • La ministra d'Igualtat ha destacat en la seva valoració d'aquesta decisió que el Suprem hagi "rebutjat" el "criteri unànime de la Fiscalia respecte a la vigència del dret transitori" de mantenir les penes antigues quan es poguessin imposar amb la nova llei i evitar rebaixes automàtiques.
  • A través de les seves xarxes socials, s'ha referit, d'altra banda, a la necessitat d'"accelerar la posada en marxa de totes les mesures de la Llei del 'només sí és sí'" i que, segons ha indicat, "protegeixen les dones víctimes de violències sexuals".
  • "Especialització judicial, assistència jurídica gratuïta, centres de crisi, psicòlogues i advocades sense necessitat de denúncia," ha escrit en el seu compte de Twitter.

A més: El fiscal general esperarà a conèixer el contingut de les sentències del TS sobre el 'sol sí és sí' per pronunciar-se. Encara està pendent que el tribunal faci pública les sentències i la Fiscalia esperarà fins aquell moment per pronunciar-se públicament.

Context: La llei de Garantia Integral de Llibertat Sexual, coneguda amb el nom de Llei del "només sí és sí", va entrar en vigor l'octubre de 2022.

  • Aquesta modificava el Codi Penal, les penes, ja que ajuntava dos delictes, el d'agressió sexual i el d'abús sexual.

En dades: Segons el Consell General del Poder Judicial, des d'octubre s'han signat fins a 1.079 rebaixes de condemna, 108 de les quals han suposat la sortida de presó del delinqüent sexual.

  • Tot i això, no hi ha dades fiables i clares sobre la quantitat real de casos revisats.
  • El Suprem, que sí que ha proporcionat les dades, ha signat 20 rebaixes de pena d'un total de 47 casos analitzats. Tots ells eren casos encara sense sentència ferma.

Previsions: En els pròxims dies es podrà tenir accés a les sentències per conèixer millor l'argumentació dels jutges.

Categoria: Societat