Societat
Dues dones, durant una manifestació feminista
Foto: Dues dones, durant una manifestació feminista | Europa Press
Tribunals

Decisió final del 'Només sí és sí': El Suprem estudia la rebaixa de condemnes fermes

Temps de lectura: 3 minuts
Dues dones, durant una manifestació feminista
Foto: Dues dones, durant una manifestació feminista | Europa Press

El Tribunal Suprem es reuneix a partir d'aquest dimarts 6 de juny per estudiar fins a 27 peticions de rebaixa de pena de violadors. Les decisions del tribunal marcaran definitivament la línia d'aplicació de la llei del Només sí és sí.

Per què és important? Tots els casos que havien arribat al Suprem fins ara eren sentències que encara no eren fermes. Les que són ara en mans dels jutges, en canvi, són sentències que ja van ser declarades com a fermes fa anys i que ara el tribunal decidirà si també es poden revisar i rebaixar.

D'on venim? La llei de Garantia Integral de Llibertat Sexual, coneguda amb el nom de Llei del Només sí és sí, va entrar en vigor l'octubre de 2022.

  • Aquesta modificava el Codi Penal, les penes, ja que ajuntava dos delictes, el d'agressió sexual i el d'abús sexual.
  • En conseqüència, es rebaixava la pena mínima del nou delicte d'agressió sexual, per poder donar cabuda als fets que, anteriorment, s'atribuïen al delicte d'abús sexual.
  • La interpretació i aplicació d'aquesta nova llei per part dels tribunals ha resultat en una allau de rebaixes de pena per a agressors i violadors.

En dades: Segons el Consell General del Poder Judicial, des d'octubre s'han signat fins a 1.079 rebaixes de condemna, 108 de les quals han suposat la sortida de presó del delinqüent sexual.

  • Tot i això, no hi ha dades fiables i clares sobre la quantitat real de casos revisats.
  • El Suprem, que sí que ha proporcionat les dades, ha signat 20 rebaixes de pena d'un total de 47 casos analitzats. Tots ells eren casos encara sense sentència ferma.

La situació actual: Els 15 membres del Tribunal Suprem tenen ara sobre la taula 27 casos en què la sentència ferma es va emetre fa uns anys. Una casuística sobre la qual encara no s'havia pronunciat.

  • El Codi Penal estableix que es pot reduir la condemna ja sentenciada si hi ha un canvi de llei en benefici del condemnat. És a dir, si es redueix la pena a uns fets, algú condemnat pels mateixos pot sol·licitar que se li rebaixi la pena d'acord amb la nova llei.
  • En el cas de la llei del Només sí és sí, la nova pena mínima recull uns fets diferents dels que abans es contemplaven per a la pena mínima: els que corresponien a l'abús sexual.

Previsions: El Tribunal Suprem haurà de decidir, per tant, quina és la interpretació final de la llei del Només sí és sí que marcarà un abans i un després en la polèmica que envolta aquesta llei.