Societat
Facultat de Geografia i Història de la UB
Foto: Facultat de Geografia i Història de la UB | Ajuntament de Barcelona
Assetjament

La UB obliga l'arqueòloga denunciada per assetjament laboral a fer un curs de reeducació

Actualitzat: Dimecres, 7 de juny de 2023. 14:09
Temps de lectura: 2 minuts
Facultat de Geografia i Història de la UB
Foto: Facultat de Geografia i Història de la UB | Ajuntament de Barcelona

La Universitat de Barcelona obliga a la prestigiosa arqueòloga Margarita Díaz-Andreu, a fer un curs de reeducació després que sis empleats la denunciessin per assetjament laboral. Ho avança elDiario.es.

Per què és important? L'assetjament laboral és una realitat que ha viscut almenys un 15% dels treballadors espanyols en algun moment. Són dades de la Fundació Europea per a la Millora de les Condicions de Vida i de Feina.

  • Jurídicament, s'estableix que "seran castigats els qui, en l'àmbit de qualsevol relació laboral o funcionarial i prevalent-se de la seva relació de superioritat, facin contra un altre de forma reiterada actes hostils o humiliants que, sense arribar a constituir tracte degradant, suposin un greu assetjament contra la víctima".

Qui és? Margarita Díaz-Andreu és una de les arqueòlogues més prestigioses del país reconeguda amb l'últim premi nacional d'investigació.

D'on venim? La UB va obrir una investigació en rebre múltiples acusacions de mals tractes contra l'arqueòloga.

  • Ara, elDiario.es ha tingut accés a l'informe que confirma "tracte inapropiat" cap a una investigadora de l'equip, "mal clima laboral" en tot el grup de feina i afectacions "greus" en els treballadors per aquesta situació.
  • Tot i això, l'informe descarta que els fets puguin arribar a considerar-se "assetjament laboral".

La situació actual: La investigació estableix que Díaz-Andreu haurà de fer un curs de reeducació i que no podrà assumir projectes d'investigació ni dirigir noves tesis doctorals fins que hagi completat el curs i s'avaluï si hi ha "evidències de millora". Tampoc podrà contractar nou personal.

A més, la universitat establirà un "sistema d'acompanyament i supervisió" a tots els empleats dirigits per l'arqueòloga i la vicerectora revisarà les comunicacions entre ella i els empleats.

Què diu la universitat? El document que recull la investigació diu que "l'exigència científica no requereix la vulneració dels valors i bones pràctiques en l'avaluació de tesis doctorals i de projectes".

  • També destaca que les tesis doctorals i projectes "exigeixen un tracte digne i respectuós amb totes les persones implicades".
Categoria: Societat