Societat
El president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació,  Enric Puiggròs,
Foto: El president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació, Enric Puiggròs, | ACN
Pederàstia

Els Jesuïtes demanen perdó pels abusos sexuals dels seus professors

Temps de lectura: 3 minuts
El president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació,  Enric Puiggròs,
Foto: El president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació, Enric Puiggròs, | ACN

L'ordre catòlica dels Jesuïtes ha demanat aquest dimecres perdó pels abusos sexuals comesos, presumptament, per diversos professors de l'escola Casp de Barcelona.

Context: Existeixen acusacions contra 15 professors en les últimes dècades, que haurien agredit desenes o inclús a centenars de nens i nenes. Només en el cas de Francesc Peris, que ha rebut denúncies als Mossos d'Esquadra, l'acusen 13 persones.

Què en sabem? Les nombroses denúncies i casos que han transcendit en les últimes setmanes, sobretot a partir de les informacions d'El País, han provocat la reacció dels Jesuïtes, l'ordre amb més casos de tota Espanya amb 143 acusats i 326 víctimes, segons les investigacions del diari.

  • Enric Puiggròs, delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya, i president del patronat de la Fundació Jesuïtes Educació, ha condemnat els fets i demanat perdó a les víctimes en nom de la institució i ha reconegut que cal "fer un pas més" per "clarificar" la informació, gestió i responsabilitats que pertoquin.
  • Puiggròs també ha explicat que descarten presentar-se com a acusació particular en casos judicialitzats perquè seria "un acte de cara a la galeria".
  • Els Jesuïtes contracten el bufet Roca Junyent, a qui informarà sobre els casos del passat i la gestió que es va fer en el seu moment per saber si cal demanar responsabilitats a algú.
  • l'Associació per a la Mediació, la Trobada i l'Escolta atendrà a les víctimes, les denúncies que vulguin posar i mediarà entre elles i l'ordre cristiana.
  • La fundació ha contactat amb el Síndic de Greuges de Barcelona per contrastar el procés d'investigació i reparació. Recentment, també s'han reunit amb els Mossos d'Esquadra.
  •  

Què diu? Puiggròs ha explicat que es van veure amb la impossibilitat d'encarregar una auditoria externa "en el sentit estricte" i constata que la investigació interna iniciada té un recorregut "limitat". Per això, "no els fa por" posar-se en mans d'institucions externes.

  • "Som conscients que per a moltes víctimes és difícil adreçar-se a la institució on van patir els abusos", indica Puiggròs, que veu "essencial" que les víctimes puguin ser acompanyades per una associació externa. (Les persones que vulguin adreçar-se a aquesta institució trobaren els canals de contacte a la seva pàgina web).
  • Puiggròs reconeix que hi ha altres denúncies per la via judicial i ha expressat el seu desig perquè s'ampliïn els terminis de prescripció que, per altra banda fa "Impossible" que els jutges poguin atendre tots els casos.
  • El portaveu de la Fundació Jesuïtes Educació ha dit que no poden garantir al 100% un nou cas d'abús sexual, però reitera que treballaran per prevenir-ho amb altres eines com la formació a alumnes, educadors i monitors.
  • "És molt dolorós com a Jesuïtes. Que companys teus facin una actuació que torpedina els fonaments de la teva manera de viure es fa molt dur".
  • "A l'escola del carrer Casp hi ha hagut un trencament a la comunitat educativa".