Societat
La bandera d'Espanya
Foto: La bandera d'Espanya
Tribunals

Europa diu que insultar la bandera d'Espanya és llibertat d'expressió

Actualitzat: Dijous, 8 de juny de 2023. 12:49
Temps de lectura: 2 minuts
La bandera d'Espanya
Foto: La bandera d'Espanya

Un tribunal europeu considera que insultar la bandera d'Espanya s'emmarca en l'exercici de llibertat d'expressió. 

Què en sabem? El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha condemnat l'Estat per multar un sindicalista per proferir insults a la bandera d'Espanya en senyal de protesta durant una hissada de bandera a una base militar a Ferrol, a Galícia.

  • L'home va proferir insults a la bandera rojigualda en senyal de proposta per impagaments als treballadors de la neteja de l'edifici militar. 

En detall: La sentència europea considera que l'insult a la bandera està protegit per la llibertat d'expressió i condemna l'Estat a retornar al demandant els 1.260 euros de multa i a pagar 6.000 euros per danys morals en considerar que la condemna pot haver tingut un "efecte dissuasiu" en el seu exercici de la llibertat d'expressió.

  • En la sentència, Estrasburg admet que el llenguatge utilitzat pel sindicalista pot haver estat "provocatiu", però es remet a la seva posició "establerta des de fa temps" que la llibertat d'expressió "no s'aplica només a informació o idees que es perceben com inofensives", sinó també a les que "ofenen, creen impacte o pertorbació a l'Estat o qualsevol sector de la societat".

Què diu l'article de llibertat d'expressió? Segons la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, "tota persona té dret a la llibertat d'expressió. Aquest dret comprèn la llibertat d'opinió i la llibertat de rebre o comunicar informacions o idees sense que hi pugui haver ingerència d'autoritats públiques i sense consideració de fronteres. Aquest article no impedeix que els Estats sotmetin les empreses de radiodifusió, cinematografia o televisió a un règim d'autorització prèvia". 

Categoria: Societat
Etiquetes: Tribunals Europa