Societat
L'avió francès estavellat a Requesens
Foto: L'avió francès estavellat a Requesens | Principal
Natura

Escapada al racó de Catalunya amb un castell medieval i un avió estavellat

Actualitzat: Diumenge, 2 de juliol de 2023. 16:15
Temps de lectura: 4 minuts
L'avió francès estavellat a Requesens
Foto: L'avió francès estavellat a Requesens | Principal

L'Empordà guarda mil secrets, i avui te'n portem un que ben poca gent sap. Si vols conèixer un racó diferent, a l'interior d'aquesta increïble zona de Catalunya a la qual tothom recorre per les seves platges, fes scroll i segueix llegint aquest article.

A fons: Es tracta d'una escapada que convida a tothom que la fa a imaginar-se la història que hi ha al darrere d'un accident d'avió, i conèixer una part més de la tradició medieval catalana. De fet, aquesta escapada permet arribar a un avió estavellat al bosc a Requesens i visitar l'històric castell amb el mateix nom.

Què veure a Requesens?

Requesens és un petit veïnat que depèn administrativament del municipi de la Jonquera i que amaga dos grans tresors: d'una banda, l'avió estavellat, i d'una altra, el seu castell.

  • La ruta per arribar a l'avió parteix d'una granja que cal envoltar i on podràs veure diferents animals, i discorre per una carretera de terra perfecte per gaudir d'aclaparadores vistes de l'Empordà des de la serra de l'Albera.
  • Situat en un turó a 7 quilòmetres del nucli del veïnat, el castell és una fortificació medieval de tres recintes, torres rodones i quadrades, una muralla i diversos portals. Pots visitar-lo al telèfon de contacte que apareix en aquesta pàgina web.

Història de l'avió Douglas DC-6

L'avió que coneixeràs era un hidroavió francès Douglas DC-6, activat per combatre un incendi a Le Perthus el 16 de juliol del 1986. El fort vent de tramuntana tant característic de l'Empordà va propagar les flames des del vehicle on es van originar cap al bosc.

  • Després de fer una primera descàrrega d'aigua, es va estavellar a la serra de l'Albera i van morir-hi els quatre tripulants; l'accident va provocar un nou focus de flames. En total, el foc va devorar 24.000 hectàrees i gairebé quatre dècades després les restes encara hi romanen.

Com arribar a les restes de l'avió accidentat a Requesens

Per arribar al punt de sortida d'aquesta increïble ruta, has d'anar cap a la Jonquera i, un cop arribis a la rotonda del Centre Comercial Gran Jonquera, has de desviar-te cap a Cantallops per la carretera GI-601 i després, cap a Requesens. Pel camí, trobaràs una tanca metàl·lica que, si està tancada, l'hauràs d'obrir (no és cap finca privada). Segueix recte, direcció al castell de Requesens i trobaràs diversos aparcaments.

  • Per continuar amb la ruta i després de veure els animals de la granja, segueix a peu pel camí; al llarg de la ruta, hauràs de passar per dues tanques metàl·liques més fins a arribar a una placa commemorativa en record de les víctimes mortals de l'accident i de l'incendi.
  • En total, són 7 quilòmetres i mig a peu, anada i tornada.

Aquesta és la ubicació d'un dels aparcaments més pròxims a l'inici de la ruta:

I aquesta, la de l'avió accidentat, punt on cal desfer el camí per tornar al cotxe:

Història i llegenda del Castell de Requesens

El document més antic que menciona el castell data de l'any 859. Es troba a la frontera entre el Rosselló i l'Empordà i ha estat propietat de diversos comtes, com Martí l'Humà, comte de Barcelona. Durant la Guerra Civil, el castell va ser ocupat per anarquistes i l'exèrcit nacional el va ocupar després de la victòria.

  • Actualment, es troba reconstruït i només queda la muralla de la seva època més antiga. Van ser els senyors de Peralada qui, el segle XIX, van reconstruir la fortificació, tot mantenint l'aspecte medieval que havia tingut.
  • La llegenda diu que un gegant, set cops més alt que la torre més alta, vivia al castell, i que era l'amo dels Pirineus. Hi residia juntament amb la dona i les filles.

Com arribar al Castell de Requesens

Està situat en un turó a 7 quilòmetres del nucli del veïnat i, per arribar-hi, cal conduir per una pista forestal de corbes i sense asfaltar. Has d'aparcar al pàrquing habilitat a menys de 10 minuts a peu del castell i arribar-hi caminant fent una petita ascensió pel mateix camí.

Plans similars: Et proposem altres escapades espectaculars que pots fer a Catalunya:

Categoria: Societat
Etiqueta: Escapada