Societat
Agents de Policia en l'Ambaixada dels EUA a Madrid on s'ha rebut un paquet bomba
Foto: Agents de Policia en l'Ambaixada dels EUA a Madrid on s'ha rebut un paquet bomba | Eduardo Parra / Europa Press
Terrorisme

Processen per terrorisme l'home que va enviar sis cartes explosives a membres del govern

Temps de lectura: 2 minuts
Agents de Policia en l'Ambaixada dels EUA a Madrid on s'ha rebut un paquet bomba
Foto: Agents de Policia en l'Ambaixada dels EUA a Madrid on s'ha rebut un paquet bomba | Eduardo Parra / Europa Press

L'Audiència Nacional processa per terrorisme l'home qui va enviar sis cartes amb explosius el passat mes de novembre a membres del govern espanyol, ambaixades i empreses.

Per què és important? L'enviament de cartes bomba va generar alarma social i va implicar un desplegament de les forces de seguretat per evitar incidents i protegir institucions.

D'on venim? El passat mes de novembre de 2022, es van enviar sis cartes explosives a Espanya. La primera dirigida a l'ambaixada ucraïnesa a Madrid, que va provocar un ferit lleu.

  • Hores després, se'n va detectar una segona a l'empresa Instalazar de Saragossa, que es dedica a la fabricació de material militar.
  • La Policia Nacional va interceptar un sobre amb material pirotècnic dirigit a Pedro Sánchez, i un altre dirigit a la ministra de defensa.
  • També va arribar una carta explosiva a l'ambaixada dels Estats Units a Madrid.
  • Finalment, una sisena carta va ser enviada al centre de satèl·lits de la Base Aèria de Torrejón de Ardoz.

Què en sabem? L'home està acusat de terrorisme i de fabricació i ús d'artefactes explosius amb finalitat terrorista. L'acusat de 74 anys, que va ser detingut a Burgos, no formava part d'una organització terrorista, però el jutge considera que els fets tenien prou capacitat per alterar greument la pau pública.

  • Les seves accions, el context d’una guerra, la viabilitat dels artefactes i els destinataris “evidencien que en l’ànim del processat està present l’objectiu d’alterar la pau pública”, estableix el jutge.
  • A més, determina que l'acusat volia fer creure que les seves accions les estava duent a terme algú vinculat a Rússia i que el motiu era el suport d'Espanya a Ucraïna a la guerra. L'objectiu era obligar l'estat espanyol a canviar d'actitud.

Els indicis: El jutge llista les proves acumulades contra l'acusat com ara el material trobat a casa seva, la coincidència de l'ADN trobat en un dels explosius, el seguiment de les cartes enviades, i la compra dels materials necessaris a Amazon.

En detall: Se li atribueix a més, com a agreujant, que els enviaments fossin a persones com el president espanyol i la ministra de Defensa, amb noms i cognoms. 

Categoria: Societat