Societat
Varias personas durante una manifestación en Ceuta por los sucesos ocurridos en Melilla
Foto: Varias personas durante una manifestación en Ceuta por los sucesos ocurridos en Melilla | Antonio Sempere / Europa Press
Melilla

Un any de la tragèdia a Melilla: Amnistia eleva a més de 100 els morts

Temps de lectura: 2 minuts
Varias personas durante una manifestación en Ceuta por los sucesos ocurridos en Melilla
Foto: Varias personas durante una manifestación en Ceuta por los sucesos ocurridos en Melilla | Antonio Sempere / Europa Press

Amnistia Internacional reclama a Espanya i el Marroc "justícia per les víctimes" quan està a punt de complir-se un any de les morts a la tanca de Melilla.

Per què és important? Un nou informe de l'ONG eleva a més de 100 la xifra de morts el 24 de juny de 2022, tot i que el nombre reconegut oficialment és de 23.

Què en sabem? Coincidint amb el primer aniversari de la tragèdia, Amnistia Internacional ha elaborat un document on recull també testimonis que van participar en el salt.

  • Amnistia assegura que 76 de les 2.000 persones que es calcula que van provar de creuar encara estan desaparegudes.
  • "Les autoritats espanyoles i marroquines no només continuen negant qualsevol responsabilitat, sinó que impedeixen els intents de descobrir la veritat", afirma la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, en un comunicat.
  • "S'han bloquejat els esforços per identificar els morts i informar els seus familiars", explica.

A més: Per a l'ONG aquesta reacció del govern espanyol i marroquí "reflecteix el maltractament continuat basat en la raça i l'estatus migratori" que apliquen les seves forces de seguretat a la frontera.

  • En el cas concret de l'Estat espanyol, Amnistia denuncia que les autoritats continuen "duent a terme pràctiques il·legals "com les expulsions col·lectives, sovint amb un ús excessiu de la força".

Què diuen? "No som animals, necessitem respecte com qualsevol altra persona", ha dit a Amnistia Internacional Aboubida, de Sudan, que va ser atacat amb gas lacrimogen.

D'on venim? Desenes de migrants van morir en els enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines i espanyoles durant un intent massiu de saltar la tanca de Melilla.

  • El dimarts 1 de novembre de 2022, la BBC va emetre el documental 'Com mirava Espanya com desenes de persones morien aixafades a la frontera'.
  • La producció mostrava com la policia marroquina entrava a territori espanyol per arrossegar cossos cap al Marroc, com van detenir 450 persones i com els agents disparaven pilotes de goma de forma injustificada.
  • La cadena britànica acusa el Ministeri d'ocultar proves de les càmeres de videovigilància. 
Categoria: Societat