Societat
Manifestació del 8M de 2022 a Malaga
Foto: Manifestació del 8M de 2022 a Malaga | Álex Zea / Europa Press
VIolència Masclista

La separació equival a divorci per a víctimes de violència de gènere: El Suprem crea precedent

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació del 8M de 2022 a Malaga
Foto: Manifestació del 8M de 2022 a Malaga | Álex Zea / Europa Press

El Suprem ha creat precedent amb una nova sentència amb perspectiva de gènere. El tribunal ha reconegut que en casos de violència de gènere, una separació de fet pot equivaler a un divorci.

Per què és important? Aquesta sentència és un pas endavant cap a la millora de les vides de les víctimes de violència de gènere i la prevenció d'altres tipus de maltractament, com ara la violència econòmica, que exerceixen molts agressors separats de fet de les víctimes.

En detall? El cas en concret que ha servit per marcar camí, és el d'una dona d'Andalusia que va reclamar una prestació, arran de la mort del seu pare, per a familiars, convivents, i persones que depenen econòmicament del difunt, amb un seguit de requisits a complir.

  • La Seguretat Social va negar-li aquesta ajuda perquè en el moment de la defunció del pare, ella constava com a casada. Tot i això, el mateix informe de resolució especificava que la dona convivia amb el seu pare des de feia almenys dos anys i no tenia mitjans propis de subsistència, tampoc tenia familiars amb obligació legal i possibilitat de prestar-li aliments.
  • Aquesta decisió és la que ara ha revocat el Suprem en considerar que, encara que estigués casada, la dona no convivia ni tenia cap relació amb l'home, ja que havia estat víctima de violència de gènere.
  • Així doncs, estableix que s'ha de poder llegir la separació de fet com un divorci. El Tribunal, però, considera que els requisits són clars i nega la prestació a la dona, no sense reescriure l'avaluació dels fets amb perspectiva de gènere, i apuntar a la necessitat d'un canvi en la doctrina.

Els requisits: haver conviscut amb el causant i a càrrec seu; ser major de 45 anys i solters divorciats o vidus; acreditar dedicació perllongada a cura del causant; i no tenir mitjans propis de vida. 

Què diu la sentència? El tribunal escriu que "en el cas del matrimoni quan la separació de fet és igualment conseqüència d'una situació de violència de gènere, que per aquest motiu s'ha d'equiparar en aquests supòsits a la separació legal que la norma contempla com a element habilitant per a l'accés a la prestació a favor de familiars”.