Societat
Protesta del sindicat USTEC al departament d'Educació
Foto: Protesta del sindicat USTEC al departament d'Educació | Eli Don / ACN
Educació

Els sindicats educatius convoquen vaga pel 6 de setembre, el primer dia de curs

Temps de lectura: 2 minuts
Protesta del sindicat USTEC al departament d'Educació
Foto: Protesta del sindicat USTEC al departament d'Educació | Eli Don / ACN

Els principals sindicats d'educació USTEC·STEs (IAC), Intersindical-CSC i CGT Ensenyament criden a fer vaga als centres educatius el pròxim 6 de setembre, coincidint amb el primer dia de curs escolar. 

Què en sabem? Els sindicats, que tenen ja programades els pròxims dies reunions amb la nova consellera, reclamen a la nova titular d’Educació, Anna Simó, que escolti les seves reclamacions i reverteixi les retallades.

  • De fet, ja fa dies que l’amenaça d’una vaga planava en les declaracions que han anat fent diferents representants sindicals.

D'on venim? El curs passat, el llavors conseller Josep Gonzàlez-Cambray va signar un acord ‘in extremis’ amb els sindicats que va evitar dos dies de vaga en els primers dies de curs.

Context: Precisament, al llarg del ple monogràfic sobre educació al parlament d'aquest dimarts, la consellera es va centrar en la voluntat de "refer" la confiança amb els sindicats després d'uns anys marcats per la picabaralla constant amb el departament.

  • En aquest sentit, va insistir en el propòsit de "propiciar el diàleg sempre pensant en l'alumnat", però els ha demanat "corresponsabilitat".
  • Simó va admetre que hi ha "moltes urgències per atendre el sistema", però ha subratllat que el departament té "l'absoluta voluntat política" de revertir les retallades que els docents pateixen des de fa una dècada.
  • La consellera va reconèixer que els últims dos cursos "han estat difícils" i va assegurar que el professorat "pateix una delegació excessiva de responsabilitats perquè tots els debats socials acaben aterrant a l'escola".

Previsions: Els sindicats tenen previst oferir una roda de premsa aquest dijous 29 de juny a les 16:00 davant el Parlament per donar detalls de la vaga, tot i que ja han avançat alguns dels punts principals.

  • Defensar l'escola pública de qualitat i en català.
  • Defensar els drets de les persones treballadores dels centres educatius.
  • Demanar a la nova conselleria que enceti una etapa de diàleg i negociació amb la part social.

Categoria: Societat