Societat
Imatge d'arxiu d'una manifestació avortament
Foto: Imatge d'arxiu d'una manifestació avortament | Europa Press
Avortament

El TC diu que obligar una dona a canviar de comunitat per avortar vulnera els seus drets

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu d'una manifestació avortament
Foto: Imatge d'arxiu d'una manifestació avortament | Europa Press

El Tribunal Constitucional (TC) ha donat la raó a una dona a qui la sanitat pública de Múrcia va derivar a un centre privat de Madrid per poder avortar. 

Per què és important? Amb aquesta decisió, el tribunal ha sentenciat que obligar una dona a traslladar-se a una comunitat autònoma diferent d'on resideix per avortar vulnera els seus drets fonamentals.

  • És el primer cop que l'òrgan de garanties considera que aquesta negació suposa una vulneració dels drets fonamentals de la dona.

Què en sabem? La sanitat pública de Múrcia va derivar la dona a Madrid al·legant que cap metge de la regió havia demanat practicar aquest tipus d'intervencions.

  • La decisió judicial impugnada per la dona va estimar que la decisió del Servei de Salut de Múrcia d'enviar a la dona a Madrid estava justificada perquè cap metge de la regió havia demanat practicar avortaments.
  • En la sentència el Constitucional ha imposat a la comunitat autònoma de Múrcia a indemnitzar la dona.

Tot i això, el Constitucional considera que aquesta negació suposa una vulneració dels drets fonamentals de la dona que demana aquests serveis.

  • També entén que aquesta circumstància no pot eximir als facultatius de la sanitat pública de Múrcia de practicar la interrupció voluntària de l'embaràs en casos legalment previstos.
  • El tribunal sosté que aquesta exempció només hagués estat possible si tots aquests professionals haguessin exercit el seu dret a l'objecció de consciència, segons estableix la llei.

En detall: El TC estableix que la previsió legal que garanteix que la interrupció de l'embaràs ha d'efectuar-se en els centres de la xarxa sanitària pública de la mateixa comunitat autònoma, excepte en els supòsits excepcionals en els quals el servei públic de salut no la pugui facilitar per una objecció de consciència generalitzada.

  • Això constitueix una garantia que la interrupció de l'embaràs s'efectua conforme a les exigències constitucionals.
  • Pel TC, es tracta de protegir "que la dona que vol interrompre l'embaràs, que es troba en una situació de vulnerabilitat física i emocional, no surti del seu entorn habitual".

Context: Aquest maig el Ministeri d'Igualtat va enviar una carta a totes les comunitats autònomes perquè "garanteixin totes les mesures relacionades amb la interrupció voluntària de l'embaràs" que contempla la nova llei de l'avortament.