Societat
Alumnes de l'Institut Moisès Broggi de Barcelona
Foto: Alumnes de l'Institut Moisès Broggi de Barcelona | Europa Press / Alberto Paredes
Educació

Els centres catalans d'ESO que segreguin per sexe no rebran diners públics

Temps de lectura: 2 minuts
Alumnes de l'Institut Moisès Broggi de Barcelona
Foto: Alumnes de l'Institut Moisès Broggi de Barcelona | Europa Press / Alberto Paredes

A partir del curs que ve, els centres educatius de secundària catalans que encara segreguen per sexes deixaran de rebre diners públics.

Per què és important? El TSJC ha donat la raó al Departament d'Educació i ha retirat les mesures cautelars que impedien la retirada del concert del Govern a aquests centres.

Què en sabem? Ho ha anunciat la nova consellera d'Educació, Anna Simó, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi aixecat les mesures cautelars vigents.

  • En concret són les mesures cautelars que va dictar per les escoles Viaró i Can Joliu i que han obligat el Govern a pagar-los el concert durant el curs 2022-2023.

A més: Les escoles concertades de primària que separen per sexes també deixaran de rebre l'aportació pública l'estiu del 2027, quan finalitzi el concert que se'ls va renovar durant el 155.

Situació actual: Les tres escoles que segreguen per sexe i encara no han fet el pas a ser mixtes són el Camp Joliu i La Vinya, a l'Arboç, i el Viaró, a Sant Cugat del Vallès, amb un total d'uns 800 alumnes.

Previsions: Simó ha celebrat la decisió i ha dit que quan la sentència sigui ferma iniciaran els tràmits per exigir el retorn d'aquestes quantitats.

  • La decisió del TSJC, però, no és definitiva i encara es pot recórrer.

Context: Aquesta notícia arriba després de la decisió històrica del Tribunal Constitucional quan a l'abril va desestimar íntegrament el recurs d'inconstitucionalitat interposat per Vox al Congrés contra la reforma de la llei d'educació impulsada per la ministra Isabel Celáa.

D'on venim? El maig de 2020, Educació va anunciar que retirava el concert a les escoles que segreguen per sexe, i que els donava un any de marge per posar-se al dia.

  • L'octubre de 2021, l'aleshores conseller, Josep Gonzàlez Cambray, va reiterar que no es renovarien aquests concerts, que caducaven a final d'aquell curs, el juny de 2022.