Societat
Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager
Foto: Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager | Ignasi Gómez / ACN
Sequera

Sánchez amenaça Catalunya de tombar la llei de sequera aprovada amb el PSC

Temps de lectura: 3 minuts
Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager
Foto: Una barca a la zona afectada per la sequera al Moll de Corçà, a Ager | Ignasi Gómez / ACN

El govern espanyol amenaça la Generalitat de Catalunya de tombar la llei catalana contra la sequera a través del Tribunal Constitucional. La paradoxa de la situació és que la norma va ser aprovada pel Parlament el maig passat amb els vots del PSC.

Per què és important? Ara s'obre un procés de conciliació entre les dues administracions per evitar que la llei sigui suspesa pel TC, però si no hi hagués un acord, la norma podria quedar suspesa. Això posaria en perill algunes obres que ja s'han iniciat per combatre la pitjor sequera que viu Catalunya.

Què en sabem? El diari Ara ha avançat aquest dilluns que el Govern ha rebut una notificació de la Moncloa que obre la porta a una possible impugnació de la llei. 

  • La discòrdia està en l'article 1, l'article 2, i l'annex primer i el segon de la norma que, segons el govern de Pedro Sánchez, són inconstitucionals. 
  • Aquests punts permeten executa obres relacionades amb la lluita contra la sequera per la via d'urgència, evitant la farragosa burocràcia necessària en altres escenaris.

Què diuen? El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha criticat aquest matí amb duresa la postura de l'executiu espanyol en una entrevista a TV3.

  • "És inaudit que en el període més greu de sequera el govern espanyol proposi portar la llei al TC".
  • "La llei s'ha aprovat amb els vots del PSC", ha subratllat. "El PSOE està en contra de la ciutadania de Catalunya. És l'única conclusió que traiem"
  • "Ens diuen que hem d'interpretar la llei d'una altra manera. El redactat és més garantista que les lleis d'altres Comunitats Autònomes. És evident que ho fem com marca la llei. No entenem com volen que interpretem aquests articles".

El govern espanyol, això no obstant, rebaixa un escenari de confrontació, i confia en el fet que hi haurà acord, com ha passat en 20 dels 22 procediments per possible inconstitucionalitat en altres comunitats autònomes i administracions a l'Estat.

A més: Mascort ha recordat que, si no hi ha acord entre Generalitat i Estat, el govern espanyol podria demanar la suspensió de tota la llei al TC, un escenari que afectaria la pràctica a diferents obres que ja s'estan executant i d'altres que estan en període de licitació. 

  • "Són obres que ens calen per afrontar el problema a molts pobles i ciutats de Catalunya i quedarien suspeses. Ho hauríem de fer sense el marc de la llei.

A la pràctica: Estem parlant d'obres com les que s'han fet a Manresa per subministrar 150 equips prelocalitzadors per millorar la gestió de l'aigua o els pous que es fan d'urgència a Cabrera d'Anoia.

Previsions: De moment, encara no hi ha una data perquè els dos governs es reuneixin per intentar evitar un recurs d'inconstitucionalitat

D'on venim? Des de la Generalitat recorden que l'Estat acostuma a recórrer al TC lleis catalanes. Així va passar amb la llei catalana antidesnonaments, avalada pel PSC a Catalunya i impugnada pel PSOE des de la Moncloa.

Categoria: Societat