Societat
L'excomissari José Manuel Villarejo
Foto: L'excomissari José Manuel Villarejo | EFE / Sergio Pérez
Judicial

L'Audiència Nacional condemna Villarejo a 19 anys de presó pel cas Tàndem

Temps de lectura: 2 minuts
L'excomissari José Manuel Villarejo
Foto: L'excomissari José Manuel Villarejo | EFE / Sergio Pérez

L'Audiència Nacional ha condemnat a 19 anys de presó el comissari José Manuel Villarejo per delictes de revelació de secrets i falsedat documental, tot i que l'han absolt del delicte de suborn.

Què en sabem? La sentència forma part de les tres primeres peces del cas Tàndem. En aquest cas s'investiga la contractació de l'empresa de Villarejo, Cenyt, per fer diversos encàrrecs.

  • En una sentència de 351 pàgines, se'l condemna per tres peces diferents, corresponents als encàrrecs 'Iron', 'Land' i 'Pintor'.
  • En total han estat jutjades 26 persones, a més de Villarejo, entre els quals es deu soci Rafael Redondo, qui ha estat condemnat a 13 anys de presó pels mateixos delictes.
  • Les altres nou persones han estat condemnades entre tres mesos i dos anys de presó, mentre que 16 han estat absoltes, entre elles la dona de Villarejo, Gema Alcalá, i el seu fill, Manuel Villarejo Gil.

D'on venim? Cal recordar que la Fiscalia Anticorrupció demanava per ell una pena conjunta de 83 anys de presó.

Tot i això, la sentència considera que no es va poder condemnar per suborn, donat que no es donen els requisits d'aquest tipus penal, ja que els delictes "no els va realitzar en l'exercici del seu càrrec ni guardava relació amb les seves activitats públiques".

Context: Aquesta sentència surt del judici per les tres primeres peces de l'anomenat cas Tàndem d'espionatge a empreses i persones.

  • L'empresa de Villarejo oferia feines que es basaven a espiar la competència per aconseguir documents o informació saltant-se la llei.
  • De fet, en el cas 'Iron', Villarejo va ser contractat pel bufet d'advocats Herero&Asociados per aconseguir informació de la competència o la peça 'Land', on la filla de l'empresa Preciosa va contractar els serveis per espiar al seu pare.