Societat
Imatge d'arxiu d'un mosquit
Foto: Imatge d'arxiu d'un mosquit | Pexels
Salut

Salut confirma el primer cas de dengue autòcton a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu d'un mosquit
Foto: Imatge d'arxiu d'un mosquit | Pexels

La Conselleria de Salut ha confirmat el primer cas de dengue autòcton de l'any, segons ha avançat El Periodico. Es tracta d'un nen que va estar ingressat la setmana passada a l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Per què és important? Aquest cas és el primer que es registra aquest any sense que el pacient hagi viatjat a cap país tropical. De fet, és el tercer cas que es registra a Catalunya en tota la història.

Què en sabem? Segons ha explicat el diari, el noi afectat va ingressar la setmana passada a l'hospital amb febre, mal de cap i altres símptomes de la malaltia i ja ha estat donat d'alta.

  • Els sanitaris van intuir que es tractava de dengue i aquest dilluns les anàlisis ho van confirmar.

Amb xifres: A Catalunya es registren anualment casos de dengue en viatgers que retornen de zones endèmiques, i s’han notificat dos casos autòctons (2018 i 2019), però els casos de dengue autòcton, com l'actual, són més infreqüents. 

  • L’OMS estima que cada any tenen lloc entre 100 i 400 milions d’infeccions.

En detall: La malaltia causada pel virus del dengue es contrau per la picada d’un mosquit femella infectat. La transmissió directa entre persones no està demostrada. Es dona predominantment a les àrees urbanes i periurbanes.

  • La persona infectada simptomàtica o asimptomàtica és el reservori (l’hoste que l’allotja i actua com a font d’infecció) principal del virus, que pot transmetre aquest virus a un mosquit després de la picada d’aquest últim.
  • Una vegada infectat, el mosquit pot transmetre el virus a persones susceptibles.

A més: El període d'incubació és de tres a catorze dies. Els símptomes són febre hemorràgica, quadre catarral, cansament i malestar. El tractament és simptomàtic, ja que no existeixen antivirals en contra.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut