Societat
Alumnes a l'escola
Foto: Alumnes a l'escola | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
Llengua

El Parlament Europeu analitzarà la immersió lingüística a Catalunya amb una missió

Temps de lectura: 2 minuts
Alumnes a l'escola
Foto: Alumnes a l'escola | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

Una comissió del Parlament Europeu visitarà Catalunya al desembre per analitzar el model d'immersió lingüística i poder, així, respondre a la queixa de l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya (AEB).

Per què és important? L'encarregada de la missió és la Fact Finding Visit (FFV) de la Comissió de Peticions, que té per objectiu recopilar dades i informació per poder donar resposta a la queixa presentada per l'AEB a finals de 2017.

En detall: Una delegació de sis europarlamentaris vindrà a Catalunya per comprovar quin és l'impacte del model lingüístic a l'escola en els alumnes castellanoparlants. Posarà especial focus en els estudiants amb necessitats especials i els estudiants estrangers o d'altres comunitats autònomes.

D'on venim? L'AEB ha aportat, en aquests cinc anys d'ençà de la presentació de la queixa, documentació, testimonis i proves que "demostren l'exclusió de l'espanyol a les aules catalanes i les perjudicials conseqüències per a la formació dels alumnes catalans". 

  • A més, al·leguen que el règim lingüístic català "vulnera alguns dels principis fonamentals de la Unió Europea", i que les institucions públiques incompleixen les sentències dels tribunals sobre el dret dels alumnes a ser escolaritzats en castellà.
  • Afegeixen que "la discriminació dels castellanoparlants a Catalunya és contrària als principis de no discriminació per raó de llengua".
  • Per últim, diu que la immersió lingüística és una restricció a la llibertat de circulació dels infants i les famílies dins l'Estat.

A més, l'AEB ha comparegut tres vegades davant la Comissió i ha declarat que se sent satisfeta per la iniciativa i pel suport que ha rebut de diversos grups parlamentaris com Renew Europe, Partit Popular Europeu i Grup de Conservadors i Reformistes Europeus.

  • L'entitat veu la visita com un "punt d'inflexió" per acabar amb el model d'immersió lingüística obligatòria.
  • "Estem segurs que els resultats i recomanacions confirmaran el caràcter perjudicial, injust i il·legal del sistema educatiu català que es basa en l'exclusió del castellà, llengua majoritària dels catalans, a l'escola des de fa més de tres dècades", afirma l'AEB.

Previsions: L'agenda de la visita dels sis eurodiputats serà debatuda i aprovada en les pròximes setmanes. Per ara, es desconeixen els membres de la cambra que formaran per part de la missió.