Societat
Dona trucant per telèfon.
Foto: Dona trucant per telèfon. | NELO Mijangos / Flickr
Feminisme

El telèfon 016 contra la violència de gènere ha atès 1,2 milions de trucades en 16 anys

Temps de lectura: 2 minuts
Dona trucant per telèfon.
Foto: Dona trucant per telèfon. | NELO Mijangos / Flickr

El telèfon 016 contra la violència de gènere ha atès més d'un milió de trucades des que es va crear ara fa 16 anys. En concret, ha donat atenció a 1.198.534 trucades.

Per què és important? El telèfon 016 atén a totes les formes de violència contra les dones i hi poden trucar víctimes, familiars, o persones que tinguin coneixement d'un cas de violència. El servei ofereix una primera resposta a les víctimes, els dona el suport que necessiten, també assessora tan psicològica com jurídicament, entre altres serveis.

En dades: El sistema telefònic d'atenció a les víctimes es va habilitar el setembre de 2007 i des d'aleshores l'any amb més trucades registrades ha estat el 2022 amb 102.391 atencions.

  • L'any 2021 el segueix amb 87.307 trucades i, en tercer lloc, el 2016 quan la xifra d'atencions va ser de 85.318.
  • De moment, aquest 2023 ja s'han atès 62.044 trucades.

En detall: Un 71,3% de les trucades rebudes en els setze anys de funcionament les ha efectuat la mateixa víctima.

  • Un 24,5%, en canvi, van ser efectuades per familiars o persones pròximes a la víctima, i un total d'un 2,8% les van fer altres persones. En la resta de casos la dada es desconeix o no consta.

Visió global: Per comunitats autònomes, la Comunitat de Madrid és la que ha concentrat un major nombre de trucades en tots aquests anys.

  • En segon lloc, se situa Andalusia, seguida de Catalunya i la Comunitat Valenciana.
  • A l'altre extrem hi ha les ciutats de Ceuta i Melilla i La Rioja, les tres a la cua de trucades registrades.

A més, des de 2021 s'han rebut 78 consultes per correu electrònic.

  • I des que existeix el xat on-line, disponible a la pàgina web de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, ha rebut 745 consultes pertinents a través d'aquest canal.

Què han dit? La ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, ha agraït "a totes i cada una" de les treballadores "que responen el telèfon quan una dona que està enfrontant qualsevol mena de violència de gènere o algú del seu entorn truca demanant ajuda".

  • "Gràcies a les operadores, advocades, psicòlogues, a les treballadores socials, perquè sense vosaltres seria impossible que el 016 existís", ha subratllat Montero."La vostra feina salva vides", conclou.

Categoria: Societat