Societat
Home subjectant la barbeta
Foto: Home subjectant la barbeta | Unsplash
Salut

Els falsos mites que sempre havies cregut reals sobre l'Alzheimer

Temps de lectura: 2 minuts
Home subjectant la barbeta
Foto: Home subjectant la barbeta | Unsplash

L'Alzheimer és una de les malalties que més preocupa a la societat (64%), després del càncer (68%). La segueixen de lluny l'ictus (57%) i l'infart (46%). Són resultats de l'enquesta 'Actituds i percepcions de la població espanyola sobre l'Alzheimer' elaborada per la Fundació Pasqual Maragall.

Per què és important? Any rere any aquest estudi analitza l'opinió pública sobre la malaltia de l'Alzheimer i proporciona una anàlisi de les percepcions, coneixements i actituds davant aquesta i la seva investigació.

En dades: Uns 2 de cada 3 espanyols afirmen conèixer algú o tenir la malaltia de l'Alzheimer, i en un 27% dels casos es tracta d'un familiar de primer grau. 

  • L'Alzheimer és la primera preocupació de salut a partir dels 55 anys, ja que el 79% dels enquestats ho considera el principal problema a què s'enfronten les persones grans, per sobre del càncer.

Resultats: Tot i que gairebé la meitat dels enquestats diu tenir un coneixement alt o mitjà de la malaltia, l'enquesta mostra certes confusions sobre alguns punts importants de la malaltia.

  • Un exemple és que un 45% creu que desenvolupar Alzheimer forma part del procés d'envelliment. Realment, no és una causa directa.
  • Un 57% de la població considera que l'Alzheimer és hereditari. Però, l'herència genètica és només determinant en un 1% dels casos, o menys.
  • Només el 56% sap que es pot prevenir el desenvolupament d'Alzheimer portant uns hàbits de vida saludables.

Context: L'Alzheimer és un problema de salut d'important rellevància a l'estat espanyol. Més de 900.000 persones de més de 65 anys la pateix.

Què han dit? “En el marc del Dia Mundial de l'Alzheimer, publiquem aquest estudi per reafirmar la preocupació creixent per aquesta malaltia, el seu enorme impacte social i la necessitat de continuar treballant per ampliar el coneixement de la població espanyola sobre aquesta malaltia. Creiem que és crucial la generació de debat públic i consciència social perquè aquesta malaltia rebi l'atenció que mereix i el seu abordatge es consideri una prioritat estratègica”, ha declarat Arcadi Navarro, director de la Fundació Pasqual Maragall.

Categoria: Societat
Etiquetes: Malalties Salut