Societat
Ajuntament de València
Foto: Ajuntament de València | Wikimedia Commons / Diego Delso
Llengua

València o 'Valéncia'? PP i Vox volen descatalanitzar el nom de la ciutat

Temps de lectura: 2 minuts
Ajuntament de València
Foto: Ajuntament de València | Wikimedia Commons / Diego Delso

La Comissió de Cultura de l'Ajuntament de València ha aprovat, amb els vots del PP i Vox, portar al ple la denominació bilingüe de la ciutat, recuperant el topònim en castellà.

Per què és important? La mesura de PP i Vox va en contra del camí que es va iniciar el 2016 quan Compromís i PSPV van aprovar que la denominació oficial de la ciutat fos València.

Què en sabem? Amb aquesta doble denominació bilingüe la versió suposadament en valencià optarà per la forma Valéncia —amb accent tancat a la e i no obert com diu la normativa— i a la versió en castellà serà Valencia.

  • Aquesta mesura respon a les demandes d'associacions contràries a la unitat de la llengua, i va en contra del criteri oficial de l'Acadèmia Valenciana.
  • El consistori vol canviar la seva denominació en la versió de les Normes del Puig avalades per Lo Rat Penat, institució valenciana contrària a la unitat lingüística del català.

Reaccions: El regidor de Compromís, Pere Fuset, s'ha queixat que el canvi va contra l'Estatut i ha acusat l'alcaldessa d'estar supeditada a Vox:

  • "Està lligada de mans i peus pel seu soci prioritari de Vox, que li ha imposat una denominació fora de la normativa oficial de la llengua valenciana".
  • L'exalcalde de la ciutat, Joan Ribó, del mateix partit, també ha dubtat de la legalitat del canvi: "No és només una qüestió de menyspreu al valencià i a la intel·ligència, és una qüestió de legalitat".

Previsions: Des del consistori assenyalen, en un comunicat, que "amb aquest acord s'inicia el procediment del Decret 69/2017 i, després dels informes necessaris sobre el canvi de denominació de la ciutat, serà debatut en la sessió ordinària del Ple de l'Ajuntament".

  • Un cop remés l'acord plenari a la Generalitat, el Consell "aprovarà per decret i de manera definitiva la denominació oficial bilingüe de la ciutat de València", afegeixen.
Categoria: Societat