Societat
Mossos d'Esquadra
Foto: Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Drets i Llibertats

Denuncien dos mossos per mentir contra periodistes en judicis d'aldarulls a Barcelona

Temps de lectura: 2 minuts
Mossos d'Esquadra
Foto: Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra

El Grup de Periodistes Ramon Barnils, el centre per a la defensa dels drets humans Irídia i Mèdia.cat han denunciat dos mossos d'esquadra per acusació i denúncia falsa i fals testimoni.

Per què és important? Asseguren que un dels agents va mentir en els judicis del fotoperiodista Isidre Garcia Puntí i del periodista Jesús Rodríguez. L'altre agent, un sergent, va corroborar la versió del primer sabent que era falsa.

Què sabem? Les entitats denunciants asseguren que la querella "és un fet excepcional davant l’opacitat i la dificultat a l’hora de poder identificar i denunciar casos com aquest".

  • Els agents haurien mentit respecte als fets ocorreguts l'any 2016 durant el desallotjament del Banc Expropiat, un centre okupat del barri de Gràcia de Barcelona.
  • En una càrrega policial un agent dels Mossos d’Esquadra va abandonar el cordó policial i va agredir amb el bastó policial al periodista Jesús Rodríguez, que cobria els fets per 'La Directa'. 
  • A l’hospital li van diagnosticar una lesió a la cama i una fractura al dit de la mà. Tal com va confirmar la sentència de l’Audiència de Barcelona, l’agressió va ser gratuïta i amb un ús de la força que no estava justificat.
  • En la mateixa actuació policial, a un altre agent de la Brimo va patir un trencament del tendó d’Aquil·les. El fotoperiodista Isidre Garcia Puntí va ser acusat de llençar una tanca contra l’agent, provocant-li la lesió. Els fets van quedar desmentits i el periodista absolt.

La mentida: Ja s'havia absolt a Isidre Garcia Puntí, quan va tenir lloc el judici per les lesions del periodista Jesús Rodríguez i, en aquest el mosso va declarar que un fotoperiodista havia llançat una tanca causant-li una lesió. Aquestes declaracions havien quedat provades com a falses en seu judicial.

  • En el judici també va declarar un sergent dels mossos que va confirmar els fets. Ambdós agents declaraven sota jurament o promesa de dir la veritat.

Context: La denúncia presentada ara contra els mossos és la primera acció d'una campanya amb suport europeu de Free Press Unlimited, titulada 'Prou Mentides Policials'.

  • L'objectiu de la campanya és denunciar i visibilitzar un fet que asseguren no és anecdòtic, sinó un exemple dels obstacles que troben els professionals de la informació quan exerceixen la seva feina.
  • També denuncien la repressió contra periodistes quan cobreixen protestes ciutadanes. Apunten a les dificultats de retre comptes quan es donen situacions d'obstaculització i repressió i denuncien que la Llei Mordassa abraça aquests obstacles.