Societat
L'activista iraniana pels drets de les dones, Narges Mohammadi
Foto: L'activista iraniana pels drets de les dones, Narges Mohammadi | Twitter / @freenargesmhmd
Activisme

Qui és Narges Mohamadi, la guanyadora del Premi Nobel de la Pau 2023

Temps de lectura: 2 minuts
L'activista iraniana pels drets de les dones, Narges Mohammadi
Foto: L'activista iraniana pels drets de les dones, Narges Mohammadi | Twitter / @freenargesmhmd

L'activista iraniana, Narges Mohamadi, ha estat guardonada aquest divendres amb el Premi Nobel de la Pau 2023 per la seva lluita "contra l'opressió de les dones a l'Iran i la seva lluita per promoure els drets humans i la justícia per a tothom".

Per què és important? La seva lluita diària ha fet que hagi estat arrestada 13 cops, l'han declarat culpable en cinc ocasions i l'han condemnat a un total de 31 anys de presó i 154 fuetades. De fet, el premi l'ha "rebut" des de la presó.

Què en sabem? El comitè ha recalcat especialment la seva tasca desenvolupada des de l'inici de les protestes l'any passat per la mort de la jove Mahsa Amini, per portat posat malament el vel islàmic.

  • De fet, el premi també reconeix el coratge i la determinació que es van manifestar contra la discriminació i la repressió del règim arran de la mort de la Mahsa.
  • "Des del seu captiveri, la guardonada ha ajudat a assegurar-se que les protestes no disminueixin la seva intensitat", ha afegit el Comitè.

Qui és? La Premi Nobel de la Pau 2023 té 51 anys i ha passat gran part dels darrers 20 anys de la seva vida a presó. L'activisme ha estat present al llarg de la seva vida i els seus inicis van estar relacionats amb la creació d'associacions pels drets de les dones.

  • Els darrers anys l'activista ha treballat en diversos llibres i és subdirectora de l'ONG Centre de Defensors dels Drets Humans a Teheran.
  • Per la seva tasca periodística, Mohamadi va ser guardonada aquest maig amb el Premi Mundial a la Llibertat de Premsa de Nacions Unides, juntament amb altres companyes Niloofar Hamedi y Elaheh Mohammadi.

Situació actual: L'activista es troba actualment entre reixes, complint part de la seva condemna per la publicació del llibre 'Tortura Blanca' que parla sobre la situació dels presos sota confinament i els abusos a les preses.

En detall: El Comitè Nobel espera que s'alliberi Mohammadi i pugui rebre el premi el desembre a Oslo. Una demanda a la qual també s'hi han afegit les Nacions Unides i els familiars de l'activista. 

  • Els seus familiars també demanen el seu alliberament per motius humanitaris després de l'atac cardíac que va patir l'any passat i pel qual va haver d'intervenir-se en una operació d'urgència.
Categoria: Societat
Etiquetes: Iran Igualtat