Societat
Estació del Clot-Aragó
Foto: Estació del Clot-Aragó | Wikimedia Commons
Tribunals

La Generalitat, condemnada a pagar una multa de 81 milions d'euros a Renfe

Temps de lectura: 2 minuts
Estació del Clot-Aragó
Foto: Estació del Clot-Aragó | Wikimedia Commons

La Generalitat haurà de pagar una multa de 80,9 milions d'euros a Renfe per l'ampliació dels serveis a Rodalies que ha anat executant en la xarxa ferroviària. 

Què en sabem? El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat la Generalitat de Catalunya a pagar una multa de 80,9 milions d'euros a Renfe. 

El motiu: Segons el tribunal, des del 2010, l'administració catalana ha demanat l'ampliació dels serveis a Renfe, i ara la companyia reclama l'import que ha destinat a les peticions del Departament de Territori. 

  • Segons la sentència, l'executiu català no hauria abonat l'import. 
  • La Generalitat es justifica dient que aquest cost correspon al cànon ferroviari que es paga per circular per la infraestructura d'Adif i que és competència de l'Estat. 

D'on venim: Renfe havia reclamat els diners a través de l'àmbit tècnic i polític, i finalment ha optat per la via judicial. 

A més, la Generalitat hauria de pagar els més de 80 milions d'euros a Renfe més els interessos de demora. 

  • Tot i això, la sentència no és ferma, així que l'Executiu català té l'opció de presentar un recurs de cassació.

Què diuen? Segons el tribunal, i al contrari del que defensa la Generalitat, Renfe "ha complert" amb l'ampliació dels serveis que s'han demanat des de l'administració catalana. 

  • La sentència assegura que l'operador ferroviari ha implementat nous serveis de Rodalies o regionals, ha incrementat les freqüències dels trens, ha millorat la qualitat del servei, entre altres peticions. 
  • El tribunal també recorda que el Govern va fer una inversió inicial de 50 milions d'euros que va servir per finançar el servei del 2010 al 2014, i apunta que a partir del 2016 la Generalitat no ha realitzat cap més import.