Societat
Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE)
Foto: Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) | EFE
Abuso sexual infantil

L'Església nega l'abús de 440.000 nens: "La majoria passen a les famílies"

Temps de lectura: 2 minuts
Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE)
Foto: Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) | EFE

Joan Josep Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), ha negat la xifra de víctimes d'abusos sexuals per part de l'Església calculada pel Defensor del Poble.

Què en sabem? L'estudi demoscòpic de l'entitat reflecteix que l'1,13% dels espanyols ha patit agressions sexuals durant la seva infància en l'àmbit religiós, i un 0,6% directament d'un sacerdot o membre de l'Església.

  • L'extrapolació de dades indica que gairebé mig milió (440.000) de nens han patit agressions sexuals en l'àmbit religiós i més de la meitat (240.000) per part d'un sacerdot o membre de l'Església.
  • Els bisbes s'han reunit en assemblea extraordinària i han emès un comunicat desautoritzant l'estudi del Defensor del Poble.

Què diuen? Omella ha fet referència a aquesta extrapolació de dades i ha defensat el conjunt de sacerdots i religiosos: "No correspon a la veritat, crec que no està ben feta".

  • Assegura que els abusos sexuals infantils són "un problema social que va més enllà de l'Església" i que "la majoria d'abusos passen a les famílies".
  • Tot i això, el president de la CEE ha tornat a demanar perdó a les víctimes "pel dany causat per alguns membres de l'Església al llarg de la història i sobretot dels últims anys". 

A més: El secretari general Francisco César García ha dit aquest dimarts que la Conferència Episcopal Espanyola participarà en el finançament d'un fons estatal per reparar el dany de les víctimes si aquest inclou totes les víctimes, no només les de l'Església.

  • En aquest sentit, ha insistit que "el 90% de les víctimes" quedarien excloses i serien "víctimes de segona", donant a entendre que l'Església és responsable d'un 10% dels casos.
  • En tot cas, ha indicat que l'Església ja ha articulat els seus "mecanismes propis de reparació integral" dirigit a les víctimes que ells tenen comptabilitzades.

Per acabar: Omella ha insistit en el canvi de paradigma de la societat i de l'Església en la lluita contra aquesta xacra.

  • "Trèiem aquella persona del seu lloc fins que hem pres consciència que era una xacra que havíem d'afrontar. I gràcies a Déu ho hem afrontat. En això ens ajudem tots: uns que ho denuncien, uns altres que ho reconeixen i uns que actuen. I això és molt bo."
Categoria: Societat