Societat
Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic
Foto: Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic | Francisco Avia/ Clínic
Salut

Els metges volen recuperar les mascaretes davant la indiferència de Salut

Temps de lectura: 2 minuts
Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic
Foto: Personal del Hospital Clínic treballant a mà durant l'atac cibernètic | Francisco Avia/ Clínic

Els professionals de la salut proposen recuperar l'ús obligatori de les mascaretes als centres d'atenció primària (CAP) davant del repunt de casos de la grip i covid. 

Per què és important? Durant les setmanes de Nadal i les següents, els CAP i hospitals estan patint una saturació a causa del repunt de malalties relacionades amb les infeccions respiratòries. 

El motiu: La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària ha proposat recuperar l'ús obligatori de la mascareta dins dels CAP. 

  • La reclamació té com a objectiu reduir els contagis de grip, covid i altres malalties respiratòries per evitar la màxima transmissió dels virus en centres de salut.
  • A més, també volen restablir els espais de separació als centres de salut, dispensar gel hidroalcohòlic i mesures de ventilació a les sales d’espera.
  • Cal recordar que, des de fa mesos, l'ús de les mascaretes no és obligatori en cap espai públic, el seu ús pot ser recomanat o voluntari. 

Què diuen? L'associació també han reclamat a les diferents autoritats sanitàries que conscienciïn la ciutadania sobre la necessitat de no acudir als CAP si no és estrictament necessari.

  • Recomanen que hi vagi només la població de risc o si l’evolució dels pacients és desfavorable, amb augment de febre o problemes per respirar.

Previsions: El repunt de casos de malalties infeccioses no ha acabat i els professionals sanitaris adverteixen que després del dia de Reis i de la tornada a les classes la incidència dels virus podria augmentar.

Situació actual: Tota aquesta situació coincideix amb la vaga del sindicat d'Infermeres de Catalunya. La presidenta del sindicat, Núria Guirado, ha assegurat que la primera fase de reunions amb el Departament de Salut no ha servit per acostar postures ni per arribar a una entesa. 

  • Aquest dijous, i després que les infermeres reclamessin més reunions per acabar amb la vaga, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha acceptat reunir-se amb el sector. 
  • El conseller de Salut va arribar a dir que no es reuniria amb les infermeres fins que no aturessin la vaga. 

A més: Si la reunió no arriba a cap acords, el sindicat tornarà a fer vaga i diferents mobilitzacions els dies 8,9,10 i 13 de gener.