Societat
La ministra de Sanitat, Mónica García
Foto: La ministra de Sanitat, Mónica García | @EUCouncil | X
Salut

Sanitat davant l'onada de grip: Autobaixa de tres dies sense el criteri dels metges

Temps de lectura: 2 minuts
La ministra de Sanitat, Mónica García
Foto: La ministra de Sanitat, Mónica García | @EUCouncil | X

Sanitat està estudiant que els malalts lleus es puguin autodiagnosticar i agafar la baixa durant tres dies. 

Per què és important? Amb l'arribada de l'hivern i després de les festes de Nadal, els centres sanitaris estan saturats davant de l'onada de casos de grip, covid i diferents malalties respiratòries. Diferents comunitats autònomes, com Catalunya, ja obliguen a portar mascareta als centres de salut. 

Què en sabem? La nova ministra de Sanitat, Mónica García, ha assegurat que el seu ministeri està estudiant que les persones amb malalties lleus es puguin autodiagnosticar i estar de baixa durant tres dies. 

  • La ministra de Sumar ho ha dit en una entrevista a Onda Cero on ha assegurat que en una situació inicial de malaltia "no és necessari anar al metge" i que ara mateix l'administració "obliga a anar-hi" per agafar la baixa. 
  • És per això que ha anunciat que s'està estudiant una "autojustificació de baixes de tres dies, per aquells que tinguin una malaltia greu". 

Situació actual: Després de setmanes d'un repunt important de malalties per infecció respiratòria, aquest dilluns la ministra reunirà el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) per "unificar criteris" davant dels repunts de virus respiratoris. 

  • Una reunió que arriba just després de les festes i quan els centres sanitaris ja es troben amb la màxima pressió. 

Què diu? Sembla que la ministra arriba tard en el moment de prendre decisions i no serà fins a la reunió d'aquest dilluns que no proposarà a les diferents comunitats autònomes que les mascaretes tornin a ser obligatòries a centres sanitaris i farmàcies. 

  • Territoris com Catalunya i el País Valencià ja han fet afectiva aquesta mesura des del passat divendres, i aquest dilluns ja és obligatori l'ús de mascaretes als diferents centres de salut. 

A més: El conseller de Salut, Manel Balcells, també ha anunciat que demanarà a la ministra l'aplicació de les baixes automàtiques arran del pic de contagis.