Societat
Una noia amb un cartell de Oxfam Intermón
Foto: Una noia amb un cartell de Oxfam Intermón | Bruna Casas / Oxfam Intermón
Desigualtat

Els cinc homes més rics del món dupliquen la seva fortuna

Temps de lectura: 3 minuts
Una noia amb un cartell de Oxfam Intermón
Foto: Una noia amb un cartell de Oxfam Intermón | Bruna Casas / Oxfam Intermón

Un informe apunta que la desigualtat al món cada vegada és més clara. Els cinc homes més rics del món dupliquen la seva fortuna conjunta des del 2020. 

Per què és important? Un informe presentat per Oxfam Intermón sobre desigualtat i poder global de les grans empreses alarma de la gran diferència que hi ha al planeta entre els rics i la resta de la societat. 

Què en sabem? L'informe, titulat "Desigualtat S.A.", apunta que la riquesa conjunta dels cinc homes més rics del món s'ha duplicat des del 2020, passant de 405.000 milions de dòlars a 860.000. És a dir, han guanyat 14 milions de dòlars per hora durant aquests anys. 

  • En canvi, la riquesa acumulada pel 60% més pobre del planeta, gairebé cinc mil milions de persones, ha disminuït. 
  • L'organització avisa que si se segueix així, el món tindrà el seu primer bilionari dins d'una dècada, però la pobresa no serà erradicada fins d'aquí a 229 anys. 

En detall: Oxfam Intermón també destaca que set de les deu empreses més grans del món tenen a un milmilionari com a director executiu o accionista principal. 

  • El valor conjunt d'aquestes empreses supera els 10 bilions de dòlars, una xifra que supera el PIB de tots els països d'Àfrica i Amèrica Llatina. 

Context: L'informe apunta que l'augment de la riquesa extrema en els últims tres anys s'ha consolidat, mentre que la pobresa mundial continua en els nivells registrats abans de la pandèmia. 

  • La riquesa dels milmilionaris s'ha incrementat en 3,3 bilions de dòlars des del 2020. 

A més: Segons l'estudi, els països rics de l'hemisferi nord i que representen el 21% de la població mundial posseeixen el 69& de la riquesa del planeta. 

  • També s'apunta que a causa de la inflació, els salaris de gairebé 800 milions de persones no s'han pogut mantenir i s'han perdut 1,5 bilions de dòlars en els últims dos anys. Això equival al sou d'un mes (25 dies) per cada treballador. 

A Espanya: L'organització denuncia que l'any 2022, el 10% més rics de la població espanyola concentrava més de la meitat del valor de la riquesa. L'1% més rics acaparava el 22% d'aquesta riquesa, mentre que el 50% de les llars més pobres no arribava ni al 8%. 

  • Segons l'informe, les 50 principals empreses espanyoles contribueixen en les desigualtats. 
  • Mentre que els accionistes i els alts executius d'empreses energètiques i bancs registren grans beneficis, més de 14 milions d'espanyols han vist com s'augmentava el preu de la hipoteca o un 17% no es pot permetre mantenir la seva llar calenta. 
  • Tot i això, s'han incrementat significativament els sous mitjans dels membres del consell de direcció del conjunt de grans empreses analitzades: va augmentar un 19 % entre el 2021 i el 2022 i un 45 % des del 2020, mentre que el salari mitjà d'aquestes empreses va pujar un 8 % el 2022 i tot just un 9 % des del 2020. De mitjana, una persona treballadora d'aquestes empreses trigaria 91 anys a guanyar el que el primer executiu guanya en un sol any.
Categoria: Societat