Societat
Mossos d'Esquadra
Foto: Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Racisme

Interior tarda quatre mesos a expulsar els mossos condemnats per una agressió racista

Temps de lectura: 2 minuts
Mossos d'Esquadra
Foto: Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra

Després de gairebé quatre mesos que els tribunals dictessin sentència, el Departament d'Interior expulsa els sis mossos condemnats per una agressió racista al Bages. 

Per què és important? L'any 2019, els agents van ser condemnats a una pena mínima d'un any de presó i mig d'inhabilitació per l'agressió racista a un jove de 20 anys. A més d'insultar-lo, el van agredir tirant-lo a terra i li van propinar cops. 

Què en sabem? Segons avança el Nació, Interior ja ha expulsat els sis agents del cos dels Mossos d'Esquadra condemnats per una agressió racista ara fa cinc anys. 

  • Després que els mossos acusats van reconèixer els fets davant del jutge, per així esquivar la presó, l'Audiència de Barcelona va dictar la seva sentència el setembre de 2023. 
  • Interior ha tardat gairebé quatre mesos a expulsar els condemnats. Des del 2019 fins ara han seguit treballant a Mossos d'Esquadra. 

Què diuen? Segons fonts d'Interior l'expulsió ha tardat a arribar per "demores judicials". Segons la Generalitat, l'executòria del jutge no va arribar a la conselleria encarregada dels mossos fins divendres 12 de gener. 

  • Interior continua sostenint que rebre aquesta documentació era imprescindible per expulsar-los i que per això no ho han fet amb anterioritat. 

Situació actual: Després que els responsables de Mossos d'Esquadra firmessin l'executòria judicial, els agents implicats han deixat de treballar al cos policial. 

  • L'expulsió és permanent, i els sis agressors no tornaran a treballar dins del cos. 

D'on venim: Els sis agents de mossos van estar condemnats per un delicte greu d'atemptat contra la integritat moral i per un delicte lleu de lesions. A cinc d'ells, a més, se'ls va imposar l'agreujant de motius racistes.

  • Tot i això, no van entrar a presó perquè les seves defenses van arribar a un acord amb la fiscalia i l'acusació per rebaixar les penes que haurien d'haver estat de quatre i sis anys de presó.

Context: Els fets es remunten a l'any 2019 a Sant Feliu Sasserra, al Bages, durant un desnonament en què un jove va ser detingut.

  • La víctima va gravar els cops que li van donar i els insults i també com el menystenien pel seu color de pell.
  • Els sis agents eren de la unitat ARRO, i han continuat en actiu durant tots els anys que el cas ha estat tramitant-se als tribunals.