Societat
Imatge d'arxiu d'un professional sanitari
Foto: Imatge d'arxiu d'un professional sanitari | Pexels
Salut mental

Les baixes per salut mental augmenten un 247% entre els metges en un any

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu d'un professional sanitari
Foto: Imatge d'arxiu d'un professional sanitari | Pexels

Les baixes mèdiques per salut mental entre els metges han augmentat un 247% durant el període del 2022 al 2023, segons un nou estudi de Mutual Médica.  

Per què és important? La salut mental s'ha convertit en una preocupació creixent a la societat actual i la comunitat mèdica no s'escapa d'aquesta realitat. 

En xifres: L'entitat Mutual Médica, dedicada a la protecció i el benestar dels metges, ha presentat xifres impactants sobre l'estat de la salut mental dels professionals sanitaris. 

  • La salut mental, abordant aspectes com el pensament, els sentiments, l'estat d'ànim i el comportament, han experimentat un augment substancial en el registre d'expedients, passant de 70 l'any 2022 a 173 l'any 2023.
  • Aquest augment no només denota un creixement numèric, sinó també reflecteix una consciència més gran cap a la salut mental en l'àmbit de la professió mèdica.
  • En paral·lel, les baixes maternals i paternals també han experimentat ajustaments notables aquest any 2023. Mentre que l'any 2022 es van registrar 562 baixes maternals i 358 baixes paternals (limitades a 35 dies), el 2023 les baixes maternals van augmentar a 595, i les baixes paternals es van reduir a 330. 
  • Pel que fa a les incapacitats temporals relacionades amb la Covid-19, s'evidencia un gran descens de 4.999 casos l'any 2022 a 428 el 2023 entre el gener i el novembre, assenyalant una progressiva recuperació i control de la situació sanitària.
  • Tot i que es destaca el creixement en la participació de cooperants, amb un augment de 272 l'any 2022 a 358 el 2023, també s'observa un augment en les agressions, passant d'11 el 2022 a 27 el 2023 fins avui, un aspecte que, segons l'entitat, mereix atenció i reflexió.

Situació actual: L'augment del nombre d'expedients acceptats per Mutual Mèdica evidencia la necessitat d'un enfocament integral per abordar la salut mental a la comunitat mèdica.

  • L'organització reconeix que la pressió, les jornades laborals llargues i les complexitats inherents a l'exercici de la medicina poden tenir un impacte significatiu en el benestar mental dels professionals.
  • Per això, Mutual Médica està implementant mesures i recursos addicionals per abordar aquests desafiaments de manera proactiva. S'estan desenvolupant programes específics en col·laboració amb experts en salut mental, amb l'objectiu de proporcionar suport i orientació als metges a totes les etapes de la seva carrera.
  • "El benestar mental dels metges és fonamental no només per a ells mateixos, sinó també per garantir la millor atenció possible als pacients", asseguren.   

 

Categoria: Societat
Etiquetes: Salut Salut mental