Societat
Banda Municipal de Barcelona
Foto: Banda Municipal de Barcelona | Ajuntament de Barcelona
Llengua

El músic acomiadat a Barcelona per no tenir el C1: "El català és un virus"

Temps de lectura: 3 minuts
Banda Municipal de Barcelona
Foto: Banda Municipal de Barcelona | Ajuntament de Barcelona

Diferents mitjans espanyols denuncien aquest divendres que l'Ajuntament de Barcelona ha fet fora de la Banda Municipal un músic sevillà per no tenir el C1 de català. 

Per què és important? José Joaquín Sánchez, clarinetista sevillà de 53 anys, portava 27 anys tocant el clarinet a la banda. Després de gairebé tres dècades treballant a Catalunya, no ha assolit el nivell de català requerit per treballar a l'administració i l'han acomiadat. 

Què diu? El músic ha decidit fer públic el seu cas i està fent declaracions a la premsa que estan generant opinions del tot contraposades a les xarxes socials. 

  • "A Catalunya estem vivint una dictadura lingüística. En comptes de buscar un foment amable del català, l'estan fent servir com una eina de marginació. És com un virus que s'està estenent a totes les capes de la societat: l'educació, la sanitat, la cultura... Estem arribant a un greu problema dins d'un país que té una llengua comuna, que és l'espanyol".
  • "Per a moltes professions és desproporcionat i absurd, però en el cas de la música... El llenguatge musical és universal. Aquesta utilització de la llengua és un esperpent, una aberració. S'està fent servir el català com una arma política de discriminació".

Reaccions. L'eurodiputat i portaveu nacional de Ciudadanos, Jordi Cañas, ja ha advertit a través de la xarxa social X que denunciarà aquest cas a la Comissió Europea.

Amb detall. Segons han avançat mitjans com El Mundo i ABC, després de treballar gairebé tres dècades com a interí, l'Ajuntament va exigir a José Joaquín Sánchez participar en un concurs de mèrits per regularitzar la seva situació laboral.

  • Tot i que el músic no esperava en cap cas perdre la feina, la llei de la Generalitat del 2020, que exigeix el coneixement del català a l'administració pública, ha estat, per a ell, un obstacle que no ha pogut superar. 
  • El músic assegura que el 2006 va assolir el nivell A2 de català i que entén l'idioma, però que no ha pogut demostrar el nivell superior que ara se li ha exigit.

L'Ajuntament de Barcelona defensa la seva posició amb l'argument que el requisit de coneixement del català ha estat “públic i conegut” des de la seva regulació per la Generalitat fa quatre anys.

Previsió. Sánchez ha decidit portar el seu cas als tribunals, impugnant les bases del concurs per considerar els requeriments lingüístics "excloents i desproporcionats".

  • El cas li porten l'advocat i president de l'associació 'Convivencia Cívica Catalana', Ángel Escolano, i la presidenta de 'Hablamos Español', Gloria Lago, que també estarien assesorant persones que haurien patit situacions similars. 

Context. El concurs de mèrits a què s'ha sotmès José Joaquín Sánchez és fruit de l'impuls de la llei estatal 20/21, aprovada per donar compliment a una ordre de la Unió Europea destinada a limitar els contractes interins perllongats a l'Administració Pública.

Categoria: Societat
Etiqueta: Llengua