Societat
Manifestació pels drets de les persones trans
Foto: Manifestació pels drets de les persones trans | Delia Giandeini - Unsplash
LGBTIQ+

Llei trans catalana: A partir dels 12 anys prevaldrà l'opinió del menor

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació pels drets de les persones trans
Foto: Manifestació pels drets de les persones trans | Delia Giandeini - Unsplash

El Govern ultima l'avantprojecte de la llei trans catalana. Segons el Departament d'Igualtat i Feminismes, el nou marc normatiu "reconeix explícitament el dret a la identitat de gènere i a la lliure expressió de gènere com un dret humà fonamental, com un exercici d’autodeterminació al qual totes les persones tenen dret". 

Per què és important? Algunes entitats consideren que l'avantprojecte de la consellera Tània Verge va encara més enllà del plantejat en el seu moment per l'exministra d'Igualtat, Irene Montero. 

Què en sabem? El text, de 42 pàgines, preveu desplegar polítiques públiques per garantir els drets del col·lectiu trans i intersexual en tots els àmbits de la societat i en totes les etapes de la vida. L'article 18 està dedicat a l'"Atenció sanitària a les persones trans menors d'edat" (una de les qüestions més polèmiques) i diu literalment: 

  • "S’ha de comptar amb el consentiment de l’infant o adolescent i llurs representants legals en el cas que l’edat sigui inferior als 16 anys. Per a menors d’edat iguals o superiors als 16 anys, només caldrà el seu consentiment".
  • "Com a norma general, i especialment en el cas dels majors de 12 anys i fins que hagin complert els 16, s’ha d’assegurar que la decisió final respecti l’opinió de la persona menor i que sigui compartida amb llurs representants legals. En cas de discrepància, es pot acudir a mediació".

Més detalls. L'avantprojecte vol evitar que "cap dret reconegut a la llei estigui condicionat a la presentació prèvia d’informes mèdics o psicològics". Entre d'altres mesures, el text incorpora: 

  • Obligació de les administracions a "anomenar i tractar les persones amb el nom i la identitat de gènere manifestada, així com a incorporar als formularis i documents administratius una tercera casella amb l’opció de gènere no-binari".  
  • Reconeixement del "dret a la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) a aquelles persones trans entre 18 i 23 anys víctimes de violència per raó d’identitat de gènere". 
  • Mesures "contra la transfòbia i la intersexfòbia com ara la prohibició explícita de l’apologia, el foment, la publicitat o la pràctica de mètodes o teràpies d’aversió o conversió", que seran considerats infraccions molt greus.  
  • Accés a "l’atenció sanitària pública de les persones trans en situació administrativa irregular" i "dret d’accés a les tècniques de reproducció humana assistida a totes les persones trans i amb capacitat gestant o les seves parelles". 

Previsió. L’avantprojecte de "llei integral de reconeixement del dret a la identitat i l’expressió de gènere" ja es troba en fase d'audiència i d'informació pública. 

  • Fins el 9 de febrer, les entitats poden presentar les observacions i al·legacions que considerin oportunes.
  • Un cop recollides i fet el retorn, el text definitiu de l’avantprojecte estarà a punt perquè el Govern en faci l'aprovació.
  • Aprovat el text, el projecte de Llei es farà arribar al Parlament de Catalunya per a la seva tramitació final.

Context. La llei trans espanyola va tirar endavant el febrer de 2023 amb els suports del PSOE, Unidas Podemos i el bloc de la investidura.

  • Aquesta norma va haver de superar grans discrepàncies entre els socis del govern espanyol i part del moviment feminista per les diferències de criteris sobre els menors trans i l'autodeterminació de gènere.
  • Irene Montero va abandonar el Ministeri d'Igualtat el novembre de 2023 amb el feminisme dividit a conseqüència de la Llei Trans i enmig d'una gran polèmica, sobretot, en relació a les persones menors d'edat. 

Categoria: Societat
Etiquetes: LGBTIQ+ Generalitat