Societat
Estudiants d'ESO en una aula
Foto: Estudiants d'ESO en una aula | Ajuntament de Barcelona
Educació

Primera destitució a Educació després dels mals resultats de les proves PISA

Temps de lectura: 2 minuts
Estudiants d'ESO en una aula
Foto: Estudiants d'ESO en una aula | Ajuntament de Barcelona

El Departament d'Educació ha destituït Carles Vega, el president del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya (CSASE).

Per què és important? És el primer acomiadament a Educació després de les conclusions de les proves PISA i la posterior interpretació atribuint els mals resultats a una "sobrerepresentació" de l'alumnat immigrant a les proves.

Situació actual: En un comunicat, Educació ha anunciat que decideix prescindir dels fins ara president del CSASE, Carles Vega.

  • La conselleria ha nomenat Joan Cuevas Expósito per assumir la presidència de l’organisme temporalment i fins que es constitueixi el nou organisme previst en un termini d'entre tres i cinc mesos.

D'on venim? La polèmica ve donada de la interpretació que un alt càrrec del Departament, Ignasi Garcia Plata, va fer atribuint els mals resultats a una “sobrerepresentació” d’alumnat immigrat.

  • Tanmateix, el departament va concloure, després de contactar amb els autors de l'estudi, que la mostra era correcta.
  • Educació va rectificar aquesta interpretació i la mateixa consellera, Anna Simó, va comparèixer en roda de premsa per donar explicacions, però va descartar cap dimissió per aquesta qüestió.

Reaccions: Els sindicats educatius van demanar en un comunicat la destitució dels responsables d'Educació que van valorar l'informe i van qualificar de "racistes" les declaracions que es van fer.

Els resultats: Segons es desprèn de l'informe publicat, en competència matemàtica Catalunya ha obtingut 469 punts, 21 menys respecte a les últimes proves, fetes el 2018. És la puntuació més baixa des del 2006.

  • En competència científica, l'alumnat català ha obtingut la pitjor dada des del 2003 amb 477 punts, 12 menys que el 2018.
    En comprensió lectora, Catalunya també ha registrat la pitjor dada des del 2006 i s'ha situat en les últimes posicions de l'Estat amb 462 punts, 22 menys que el 2018, i només per davant d'Andalusia (461), Melilla (405) i Ceuta (404).
Categoria: Societat
Etiqueta: Educació