Societat
Govern i oposició a la reunió sobre l'informe PISA
Foto: Govern i oposició a la reunió sobre l'informe PISA | Govern
Educació

Govern i partits acorden crear una comissió per revertir el fracàs de PISA

Temps de lectura: 3 minuts
Govern i oposició a la reunió sobre l'informe PISA
Foto: Govern i oposició a la reunió sobre l'informe PISA | Govern

El Govern i els grups parlamentaris han acordat la creació d’una comissió que concreti noves mesures educatives a curt i mitjà termini per millorar el sistema.

Per què és important? Els resultats de Catalunya a les proves PISA del 2022 han caigut en picat en els tres àmbits d'avaluació i situen l'alumnat català per sota de la mitjana d'Espanya i dels països de l'OCDE.

Què en sabem? L’acord ha tingut lloc en una reunió de treball sobre educació que ha reunit al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la consellera d’Educació, Anna Simó i Castelló, i als representants dels grups parlamentaris.

  • La comissió està formada per representants de la comunitat educativa i de l’àmbit acadèmic.
  • L'objectiu és tenir definides algunes mesures entre els mesos de gener i febrer, per tal que siguin presentades al Consell Escolar de Catalunya i als grups parlamentaris.
  • Es preveu que la comissió contribuirà a treballar mesures tant immediates per al curs que ve com d’altres a mitjà i llarg termini.

En detall: Pel que fa als integrants de la comissió, es farà una proposta de 15 perfils i, posteriorment, s'escolliran els noms concrets dels membres.

  • Els perfils seran: a banda un coordinador tècnic, dos docents, quatre persones de direccions de centres, tres membres d’entitats pedagògiques, un docent que col·labori amb l’àmbit universitari de Magisteri i tres docents jubilats de prestigi, un representant de les famílies i un representant del món local.
  • Segons el Govern, el grup reflectirà també la diversitat tant a nivell d’etapes educatives com a nivell territorial, de complexitat de centres, de titularitat i a nivell disciplinar.

Previsions: A principis del mes de febrer es farà un retorn als grups parlamentaris amb el detall de les primeres conclusions per tal que els grups puguin incidir.

  • Un cop acabat el treball, aquest s’elevarà als grups parlamentaris i al Consell Escolar de Catalunya (CEC), on hi haurà altres membres de la comunitat educativa per acabar d’enriquir el debat.

Què diuen? La consellera d'Educació, Anna Simó, ha destacat que “l’objectiu és elaborar un informe que estigui acabat a finals de febrer amb dos apartats: un de mesures prioritzades pel curs que ve i un sobre les necessitats i propostes a mitjà i llarg termini”.

  • Simó s'ha compromès a treballar perquè "tot allò que no puguem tenir abans de Setmana Santa, els centres no podrien implementar-ho el curs vinent".
  • Per fer-o possible, ha dit, s'acompanyarà les mesures amb la dotació  pressupostària necessària, en el marc dels nous pressupostos que tot just ara s'han de començar a negociar.

Context: Segons es desprèn de l'informe PISA publicat fa unes setmanes, Catalunya ha obtingut en competència matemàtica 469 punts, 21 menys respecte a les últimes proves, fetes el 2018. És la puntuació més baixa des del 2006.

  • En competència científica, l'alumnat català ha obtingut la pitjor dada des del 2003 amb 477 punts, 12 menys que el 2018.
  • En comprensió lectora, Catalunya també ha registrat la pitjor dada des del 2006 i s'ha situat en les últimes posicions de l'Estat amb 462 punts, 22 menys que el 2018, i només per davant d'Andalusia (461), Melilla (405) i Ceuta (404).
Categoria: Societat