Societat
Policia Nacional
Foto: Policia Nacional | Policia Nacional
Successos

Detinguts per robar cadàvers i vendre'ls per 1.200 euros a universitats

Actualitzat: Dilluns, 29 de gener de 2024. 10:53
Temps de lectura: 2 minuts
Policia Nacional
Foto: Policia Nacional | Policia Nacional

La Policia Nacional ha desarticulat un grup criminal relacionat amb el robatori de cadàvers per vendre'ls posteriorment a universitats pel seu estudi. 

Què en sabem? Els agents han detingut els responsables d'un entramat criminal que es dedicava a robar cadàvers d'hospitals i residències per vendre'ls a universitats pel seu estudi. 

  • Segons la investigació, els responsables criminals falsificaven documentació per poder retirar els cossos dels hospitals i residències. Els venien a les universitats per 1.200 euros cada cadàver. 
  • També van arribar a facturar 5.040 euros a una universitat per realitzar 11 incineracions de cossos, una vegada estudiats, pels quals no apareixien factures en cap de les incineradores que operen a la capital valenciana. 

Context: La investigació va començar a principis del 2023, quan els agents de la policia van tenir coneixement que s'havia retirat un cadàver de la morgue d'un hospital de manera irregular. 

  • La policia va sospitar d'una suposada funerària que, segons els primers indicis, hauria retirat el cos falsificant el llibre de registre i la documentació del Registre Civil. 
  • Després de diferents investigacions, es va comprovar com dos treballadors d'una funerària, després de falsificar documents, s'havien apoderat d'un cadàver de la morgue i el van traslladar fins a una universitat pel seu estudi. 
  • El mort, després de la sepultura, hauria d'haver estat enterrat a la seva localitat de residència, però, en canvi, va ser venut més gairebé 1.200 euros a una universitat, sense que cap familiar hagués donat el consentiment. 

En detall: Els agents han localitzat diversos casos on el grup criminal amb el mateix modus operandi. Els detinguts buscaven morts que no tinguessin familiars, preferiblement estrangers o que haguessin tingut condicions de vida precàries. 

  • A més de la venda de cadàvers a les universitats, els investigats també haurien incinerat diferents cossos sense que s'hagi trobat cap factura ni prova d'haver-ho fet. 
  • Després de diverses gestions, els agents van descobrir que l'empresa funerària hauria facturat a una universitat 5.040 euros per 11 incineracions, les quals no apareixien reflectides a les factures emeses per cap de les incineradores que operen a València.
  • Sembla que els investigats aprofitaven la dissecció i desmembrament dels cossos per introduir-los en els fèretres d'altres difunts, realitzant en una sola incineració la cremació de diversos cadàvers, estalviant-se pagar per elles i alhora facturant-les a la universitat. 

Finalment, els agents van detenir els responsables de la funerària investigada, així com dos treballadors com a presumptes autors d'un delicte d'estafa. A més, a dos d'ells, també se'ls imputa un delicte de falsedat documental.