Societat
Manifestació en defensa del català
Foto: Manifestació en defensa del català | La Intersindical Educació
Educació

Exigeixen explicacions al Govern per la supressió de les proves de català oral

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació en defensa del català
Foto: Manifestació en defensa del català | La Intersindical Educació

Organitzacions i partits polítics carreguen contra el Govern pel desastre organitzatiu al Departament d'Educació i, en particular, per l'última mesura anunciada: la supressió de les proves que servien per comprovar el nivell de català oral a les aules. 

Per què és important? L'avaluació es va dur a terme per primer cop l'any passat i va demostrar que l'alumnat de Catalunya té un millor domini del castellà que del català.

Què en sabem? Entitats vinculades al món educatiu i a la defensa del català critiquen la mesura del nou president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, Joan Cuevas. 

  • És una de les primeres decisions que pren Cuevas després de la destitució de l'anterior responsable pels nefastos resultats de Catalunya a les proves PISA. 

Reaccions. La Intersindical Educació ha difós un comunicat on denuncia "irresponsabilitat" per part del Govern. 

  • "Exigim que Educació reconsideri la decisió, així com una actuació ferma en favor de la vehicularitat del català, abans de demanar dimissions. La llengua és un pilar fonamental de la nostra identitat com a poble", afirma l'organització en un fil d'X (abans Twitter). 
  • La Intersindical denuncia que Educació ha decidit "posar el cap sota l'ala" i que "els resultats de les proves fetes l’any passat van ser una oportunitat per reflexionar i actuar, no per recular i ocultar-se rere justificacions buides".  

Plataforma per la Llengua també exigeix explicacions a Educació i ha demanat "una reunió urgent amb la consellera Anna Simó" per "l'anunci d'Educació que aquest curs no avaluarà el català oral dels alumnes".

  • "La decisió d'Educació no només és sorprenent i equivocada. És també amagar sota la catifa un problema conegut i reconegut", ha denunciat l'organització a través del seu perfil a la xarxa social X. 

Junts també vol que el Govern s'expliqui.

  • Aleix Sarri, cap de l'oficina de Carles Puigdemont i Assessor de Junts per Catalunya al Parlament Europeu també ha reaccionat a la notícia a través de les xarxes socials. 
  • "Un any més donant títols sense avaluar el domini oral de la llengua. Un any més amagant el problema sota la catifa", ha lamentat. 

  • Mònica Sales, portaveu del grup parlamentari de Junts per Catalunya, també ha estat molt crítica amb la decisió. 
  • "L'avaluació oral a les escoles és indispensable. Aquesta decisió és un despropòsit i trenca el consens parlamentari. N'hem demanat explicacions al Govern". 

Context. La decisió s'ha conegut arran d'una carta enviada a les direccions d’escoles i instituts aquesta setmana: “aquest curs 2023-2024 no es faran les proves d’avaluació de la comunicació oral (expressió) a cap nivell”.

  • Educació al·lega que l'avaluació oral suposa una sobrecàrrega pels centres educatius.