Societat
Imatge d'arxiu d'uns metges
Foto: Imatge d'arxiu d'uns metges | Unsplash
Atenció Primària

Un de cada cinc equips d'atenció primària a Catalunya no troba metges i infermeres

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu d'uns metges
Foto: Imatge d'arxiu d'uns metges | Unsplash

Un de cada cinc equips d'atenció primària té dificultats per trobar personal sanitari a Catalunya. 

Per què és important? El sistema català de salut pública té actualment una manca important de professionals i està al límit des de fa molt temps, però aquests problemes encara s'accentuen més quan parlem de les zones allunyades de les grans ciutats. 

En dades: Segons el Departament de Salut, uns 73 equips sanitaris (el 21% dels més de 370 totals) arriben a un “alt grau de dificultat” o un “grau mitjà” per cobrir les vacants de metges i infermeres. 

  • Tots ells estan ubicats a zones d'àmbit rural com les de la regió sanitària de l’Alt Pirineu-Aran i alguns de la Catalunya Central, Girona, Lleida, Penedès, Tarragona i Terres de l’Ebre.
  • Tres quartes parts de la població resideix a les zones urbanes, mentre que la resta ho fa repartida al 85% de la superfície catalana.
  • Les dificultats de cobertura afecten personal facultatiu de medicina primària i comunitària, pediatres, infermeres, llevadores o treballadors sanitaris. 

Què diuen? Els metges de medicina familiar i comunitària i els pediatres d’aquests centres rebran un increment anual d’uns 3.500 euros per difícil cobertura i els infermers, llevadors i treballadors socials uns 2.000 euros. 

  • Així ho preveu el Pla d'ocupació del Departament de Salut, que en total destinarà 11,5 milions d'euros. “És tota una aposta, importantíssima, perquè aquests llocs de difícil cobertura rural puguin ser més atractius per als professionals” ha remarcat el conseller Manel Balcells.
  • Paral·lelament, Salut busca incentivar bones dinàmiques de treball amb mesures com ara la creació d'unitats docents al territori per afavorir el desenvolupament dels professionals o la flexibilització de la jornada per facilitar la conciliació. Es proposaran incentius d'habitatge, vehicle, facilitats d'ocupació per a la parella, garantia de places a les escoles i descomptes en peatges, entre d'altres.