Societat
Un agent dels mossos
Foto: Un agent dels mossos | @mossos | Twitter
Seguretat

Denuncien que el Govern posa en risc la seguretat dels Mossos per "qüestions econòmiques"

Temps de lectura: 2 minuts
Un agent dels mossos
Foto: Un agent dels mossos | @mossos | Twitter

El sindicat de Mossos, SAP-FEPOL, ha emès un comunicat on denuncia que amb el nou sistema de Guàrdies No Presencials (GNP), no s'activen els recursos necessaris per al correcte funcionament del servei, sinó els mínims possibles per no pagar hores extraordinàries.

En detall: El passat 8 de febrer, un vehicle va descarregar davant de l’Hospital Josep Trueta de Girona un individu amb clars símptomes d’haver estat torturat, amb lesions de gravetat al cap i un tret a cadascuna de les seves cames. Ràpidament, es van activar els serveis de guàrdia d’investigació, però els Mossos denuncien que només hi havia "un sol efectiu".

  • Ni es va activar el caporal, ni tampoc el sergent de guàrdia malgrat tenir una víctima per arma de foc. "El motiu? No es poden activar tants efectius policials cobrant hores extraordinàries", expliquen des del sindicat. 
  • Els Mossos denuncien la falta de seguretat personal, la sobrecàrrega de treball i la salut individual de l'agent que es queda sol en una situació com aquesta.

D'on venim? Des del sindicat expliquen que la resposta del Govern sobre la intenció de les GNP era "regular la disponibilitat que hi havia hagut fins ara i de fa molt temps per part dels efectius de l’especialitat”, és a dir, "s'haurien d'activar els mateixos efectius que fins ara s’havien activat. Amb els mateixos criteris".

  • No obstant això, els Mossos critiquen que després d’actuacions com la de l'Hospital Josep Trueta, "sembla que ara les activacions es paguen amb hores extraordinàries i l’impacte pressupostari que això pugui provocar prevaldrà sobre l’activació dels recursos necessaris".
  • La finalitat de les guàrdies no presencials és la de garantir els serveis per part dels efectius que calgui, per això, des del sindicat deixen ben clar que no permetran que per "qüestions econòmiques" es posi risc la seguretat dels efectius d’investigació. 

Per acabar: Els Mossos diuen que "no entendrien que si fins ara es considerava oportú activar X efectius en GNP quan aquestes es compensaven en hores, ara se n’activessin X-Y per evitar pagar quantes més hores millor".