Societat
Professionals atenent a una pacient
Foto: Professionals atenent a una pacient | Gencat.cat
Llengua

Tres de cada deu metges que exerceixen a Catalunya no saben parlar el català

Temps de lectura: 2 minuts
Professionals atenent a una pacient
Foto: Professionals atenent a una pacient | Gencat.cat

3 de cada 10 metges de Catalunya no sap parlar en català i gairebé 4 de cada 10 no el sap escriure. Són dades d'un informe publicat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), a través d'una enquesta realitzada a més de 1.300 professionals. 

En dades: Concretament, només el 69,1% dels metges que exerceixen a Catalunya saben parlar el català i el 61,4%, el saben escriure.

  • L'estudi també exposa que un de cada deu metges ni tan sols entén la llengua, mentre que el 87% dels professionals sí que ho fa.
  • El català és la llengua materna de només el 37,6% dels metges, i el castellà ho és del 52,2%.
  • Dels metges col·legiats a Catalunya d'entre 30 i 44 anys, només un 40% ha nascut a la comunitat autònoma. 
  • Per àmbits territorials, destaca la diferència entre la demarcació de Girona, on es registra el màxim ús del català durant l’acte mèdic (70%), i la de Barcelona, on baixa al 45,6%. A la demarcació de Lleida, el percentatge és del 64,7% i a Tarragona, del 60,5%. 

En profunditat: El relleu generacional de doctors, garantit per l'arribada de metges de l'estranger, suposa un "repte en l'àmbit lingüístic", segons explica el CCMC en el seu informe.

  • Pel que fa als metges nascuts en un país extracomunitari, el 80,1% dels professionals volen millorar el seu nivell de català, però els nascuts a altres comunitats de l’Estat i a països de la Unió Europea, només un 50,4% i un 55,7% respectivament tenen la voluntat de fer-ho. 
  • L'enquesta també revela que un de cada quatre metges desconeixia l'oficialitat del català quan va arribar a Catalunya. Menys de la meitat dels metges, un 47,8% utilitzen habitualment el català per comunicar-se amb els pacients. 

Per acabar: Dels metges que es dirigeixen majoritàriament en català als pacients, la majoria canvia automàticament de llengua si la resposta és en castellà (63%).

Categoria: Societat