Societat
Productes menstruals reutilitzables
Foto: Productes menstruals reutilitzables | Govern
Feminisme

El Govern comença a repartir calces, compreses i copes mensuals gratis

Temps de lectura: 2 minuts
Productes menstruals reutilitzables
Foto: Productes menstruals reutilitzables | Govern

El Govern ha començat les proves per al repartiment de copes menstruals, calces i compreses, enmig de la polèmica sobre la necessitat de prioritzar aquesta mesura. 

Què en sabem? Les properes setmanes aquest servei estarà a disposició de 2'5 milions de persones. Segons el Govern, aquesta xifra suposa "el total de la població menstruant de Catalunya".  

  • Aquests productes menstruals son gratuïts i reutilitzables.
  • La distribució s'ha iniciat, a mode de prova tècnica, en 13 punts del territori.
  • Les properes setmanes haurien d'arribar al 90% de les farmàcies catalanes.
  • Els productes es recolliran mitjançant un codi QR que hi haurà a l'app La Meva Salut.

Amb més detall. La recollida es farà amb assessorament d'un farmacèutic format en la matèria. 

  • En aquest sentit, el Departament d’Igualtat i Feminismes col·labora amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya per fer formacions als farmacèutics.  
  • Un cop a la farmàcia, la persona podrà escollir entre copes menstruals, calces i compreses de tela, segons les necessitats i preferències.

Què ha dit? Georgina Oliva, secretària general del Departament d'Igualtat i Feminismes, "no és just que un producte de primera necessitat hagi de costar el que costen els productes de menstruació".

Previsió. Abans de portar a terme la distribució massiva a totes les farmàcies, el Govern està fent "tests d’estrès" per assegurar que el procediment funciona i que totes les farmàcies implicades tindran estoc de cada producte.

Polèmica. Des del moment del seu anunci, aquesta iniciativa genera divisió a les xarxes socials. Moltes persones en qüestionen la urgència i prioritat per les greus deficiències en els sistemes d'educació i salut.