Societat
Llop gris fotografiat a Vilaller el 13 de febrer del 2023
Foto: Llop gris fotografiat a Vilaller el 13 de febrer del 2023 | Agents Rurals
Fauna

D'Alemanya a Catalunya, el recorregut més llarg fet mai per un llop

Temps de lectura: 2 minuts
Llop gris fotografiat a Vilaller el 13 de febrer del 2023
Foto: Llop gris fotografiat a Vilaller el 13 de febrer del 2023 | Agents Rurals

El llop localitzat al Pirineu català ara fa un any va néixer a Alemanya i és un exemplar que marca un rècord per la distància que va aconseguir caminar. La investigació sobre aquest animal ha permès demostrar que va fer un recorregut de fins a 1.240 quilòmetres.

Per què és important? Es tracta del major cas de dispersió a llarga distància d'un llop gris "mai documentat a tot el món", segons els Agents Rurals. 

Què en sabem? En el marc d'aquesta investigació també s'ha pogut provar que és el primer cas d'un llop procedent de l'Europa central i oriental a la península Ibèrica.

D'on venim? Els excrements d'aquest llop es van localitzat a Vilaller, a l'Alta Ribagorça, el 13 de febrer de l'any passat. 

  • Les femtes les va trobar el Grup Especial Caní dels Agents Rurals en el marc del seguiment del llop que porta a terme el Cos conjuntament amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. 

Amb més detall. El descobriment ha estat possible gràcies a la genètica mol·lecular i a la col·laboració científica de tres laboratoris d'Alemanya, França i, en el cas de Catalunya, del Servei Veterinari de Genètica Mol·lecular de la Universitat Autònoma de Barcelona.  

  • Gràcies a unes mostres fecals analitzades l'agost del 2020 per part del centre de recerca alemany Senkerberg Research Institute, s'ha pogut saber que aquest exemplar va néixer a prop de Nordhom, a la Baixa Saxònia, a pocs quilòmetres de la frontera amb els Països Baixos. 
  • També s'ha pogut demostrar que aquest llop coincideix amb el que va fotografiar un conductor francès el juny del 2022 en una carretera de Fleure-Les-Faverney, a l'Alt Saona, a França. El laboratori de referència al país, Antagene, va analitzar les mostres de pèl obtingudes en un tancat de filferro per on va passar l'animal. 
  • L'anàlisi genètica dels excrements confirma ara que els llops trobats a Vilaller el 2023, a França el 2022 i a Alemanya el 2020 son, en realitat, el mateix exemplar. 

Context. Les distància en línia recta més llarga que s'havia registrat fins ara és la d'un llop que va recórrer 1.092 quilòmetres entre Noruega i Finlàndia.

  • Les poblacions de llop pràcticament van desaparèixer de Catalunya a principis del segle XX.
  • Des de l'any 2003 s'han detectat una vintena d'exemplars diferents. 
  • Son individus mascles, solitaris i joves que s'han establert en diferents zones del nostre territori.

Categoria: Societat