Tecnologia i Ciència
Rinoceronts blancs
Foto: Rinoceronts blancs | Instagram / @biorescue_project
Animals

Només queden dos rinoceronts blancs del nord i son femella: Què farà la ciència?

Temps de lectura: 3 minuts
Rinoceronts blancs
Foto: Rinoceronts blancs | Instagram / @biorescue_project

Queden només dos rinoceronts blancs del nord a la Terra i son dues femelles, mare i filla. Es diuen Najin i Fatu i totes dues pateixen malalties que els impedeixen tenir un embaràs exitós. Un consorci mundial de científics, BioRescue, lluita per evitar l'extinció del també anomenat mamut llanut. 

Per què és important? Aquesta comunitat científica s'ha associat amb l'empresa nord-americana de biotecnologia Colossal, coneguda per intentar ressuscitar espècies extingides. Però les solucions que proposa sempre generen controvèrsia. 

D'on venim? El 2019, els científics van extreure amb èxit òvuls immadurs de Najin i Fatu a Kenya.

  • Aquest procés va donar lloc a 29 embrions viables, tots emmagatzemats en nitrogen líquid en un laboratori d'Itàlia.

Què en sabem? Els rinoceronts blancs, originaris de l'Àfrica subsahariana, es divideixen en dues subespècies: les del nord i la del sud.

  • L'últim rinoceront blanc del nord mascle va morir el març del 2018.
  • Els treballs per evitar que els rinoceront blancs del nord s'extingeixin se centraran en perfeccionar les tècniques de fecundació in vitro i mantenir amb vida les dues femelles restants.
  • BioRescue té com a objectiu implantar els embrions extrets de Najin i Fatu en mares subrogades de rinoceront blanc del sud.
  • Colossal recollirà ADN d'exemplars de museu de rinoceront blanc del nord per determinar quina diversitat genètica es va perdre.
  • Es faran servir eines d'edició de gens per reintroduir la diversitat genètica a les cèl·lules que s'utilitzen per crear embrions i que poden ajudar a protegir una futura població contra malalties i altres amenaces. 

Què diu? Thomas Hildebrandt, director del consorci BioRescue, al principi no estava gens convençut de treballar amb Colossal. Però després va veure que les eines desenvolupades per aquesta empresa poden ser decisives.  

  • "Volem salvar una espècie clau que va tenir un paper molt crucial en un ecosistema complex de l'Àfrica Central", afirma Thomas Hildebrandt, director del consorci BioRescue, en un article de National Geographic. 
  • "Encara hi som a temps i esperem fermament aconseguir la primera reintroducció del rinoceront blanc del nord en 10 o 20 anys", afegeix l'expert en reproducció de fauna salvatge.

Per la seva banda, el fundador i director executiu de Colossal, Ben Lamm, afirma que invertir en "desextinció" permet la conservació d'espècies vives abans que desapareguin.

  • "La major part de la conservació se centra a preservar la terra, aturar la caça furtiva..., però quan s'arriba al punt que només queden dues femelles, cal recórrer a tecnologies més avançades", assegura Lamm.

Context. El furtivisme i els conflictes els anys 70 i 80 son les causes de la reducció d'aquesta espècie a mínims. 

  • L'any 1960 en quedaven 2.000 exemplars i al 1990 ja només 25. 
  • Els caçadors furtius maten els rinoceronts per les banyes, que després es venen al mercat negre, minvant les poblacions d'aquests animals. 

Vídeos