Societat
Cotxe de la Policia Local de Manresa
Foto: Cotxe de la Policia Local de Manresa | Flickr
Racisme

SOS Racisme denuncia "batudes racistes" a Manresa contra joves magrebins

Temps de lectura: 2 minuts
Cotxe de la Policia Local de Manresa
Foto: Cotxe de la Policia Local de Manresa | Flickr

L'associació SOS Racisme denuncia batudes policials "racistes" a Manresa (Bages) contra joves amb aparença magrebina. 

En detall: SOS Racisme treballa en la defensa dels drets humans des de l'acció antiracista. L'associació ha denunciat públicament que a Manresa es persegueix policialment a joves amb aparença magrebina. 

Què diuen? En un comunicat de denúncia, l'associació ha assegurat que des del mes de setembre de 2023 a Manresa s'estan produint i intensificant diferents dispositius policials per "identificar i intervenir a joves i menors d'edat d'aparença magrebina" amb l'objectiu de "sobre vigilar aquest col·lectiu". 

  • L'entitat considera que aquesta persecució policial es pot titllar com a "batudes racistes" i que han arribat per culpa d'un "discurs islamòfob criminalitzat per part d'alguns partits polítics". 
  • SOS Racisme denuncia que algunes formacions vulguin presentar Manresa com una ciutat que pateix "violència extrema a l'espai públic" i que a més "estableixen una relació falsa entre els grups de joves d'origen migrat i un suposat augment de la criminalitat". 

En profunditat: Segons l'associació, ni a Manresa ni a Catalunya hi ha una relació directa entre criminalitat i migració. SOS Racisme, amb dades de diversos estudis, afirma que la taxa de delinqüència és menor entre els nascuts a l'estranger que entre els nascuts al país. 

  • A més asseguren que segons dades dels Mossos d'Esquadra, a Manresa entre el gener i l'agost del 2023 no hi ha hagut un augment significatiu dels delictes a la ciutat respecte als altres anys.

A més: SOS Racisme assegura que el discurs racista està suportat pel sistema policial i que a Manresa s'identifica "de manera sistemàtica a la població immigrada i racialitzada no blanca" amb les que consideren les "batudes policials racistes". 

  • L'associació també assegura que el racisme s'accentua amb les manifestacions d'entorns propers a l'extrema dreta: "Els convocants de 'Manresa diu prou' estan aprofitant la vulnerabilitat social i econòmica dels adolescents, joves i infants migrats per fer-los culpables d’unes violències que ells pateixen al seu torn en la seva versió més dura". 

Situació actual: La denúncia de SOS Racisme és un comunicat conjunt amb altres col·lectius socials que treballen a la ciutat, entre ells Càritas Manresa, Bages per tothom i l’Aguiat Manresa.

  • L'objectiu de la denúncia és unir forces per fer front "a un racisme que va en augment i que s’està plasmant en batudes policials racistes".

Consulta el comunicat complet de SOS Racisme aquí.