Societat
Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura
Foto: Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura | Congrés dels Diputats
Pederàstia

La llei perquè els casos de pederàstia no prescriguin emprèn el camí cap al Congrés

Temps de lectura: 2 minuts
Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura
Foto: Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura | Congrés dels Diputats

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la proposta per dur al Congrés la proposició de llei per a la no prescripció de delictes sexuals contra menors.

Per què és important? La iniciativa surt de la Comissió d'investigació de la pederàstia en l'Església, que té com a objectiu analitzar i investigar les violències sexuals contra nens i joves a l'Església catòlica, però també a l'escola, l'àmbit esportiu i del lleure "i altres àmbits en què no hi hagi hagut col·laboració per assumir responsabilitats".

Què en sabem? La iniciativa ha estat aprovada amb una àmplia majoria dels grups (PSC, ERC, Junts, els Comuns i Ciutadans), amb els vots en contra de l'extrema dreta de Vox i l'abstenció de la CUP i el PP.

  • La proposta ha rebut 109 vots a favor, 10 en contra i 11 abstencions.
  • Un cop aprovada, la proposta anirà al Congrés per a una eventual modificació del Codi Penal.

En detall: La iniciativa proposa modificat el Codi Penal perquè els delictes contra la llibertat sexual comesos per a adults contra menors no prescriguin quan tinguin la consideració de greus.

  • Pel que fa als delictes d'aquesta mena menys greus, el text planteja que prescriguin més tard amb la finalitat de què la víctima pugui denunciar els fets almenys fins quan tingui 50 anys.

En profunditat: A la sessió plenària d'aquest dimecres hi han assistit víctimes de pederàstia i amb els quals s'ha treballat durant els darrers mesos per tirar endavant la proposta com ara Miguel Hurtado, Alejandro Palomas, Esther Pujol i Jordi de la Mata.

D'on venim? El 2021 el Congrés va aprovar la Llei de Protecció de la Infància i l'Adolescència davant la Violència, amb la qual el comptador de la prescripció de delictes greus, com els abusos sexuals, es posa en marxa a partir del moment en què la víctima compleixi 35 anys.

  • Les víctimes, però, no es van mostrar molt satisfetes amb aquests marges, ja que asseguren que sovint la víctima bloqueja el record a través del trauma i acaba denunciant passats molts anys després dels fets.