Societat
Ple del Parlament
Foto: Ple del Parlament | Parlament de Catalunya
Abusos

El Parlament registra una proposta perquè els delictes de pederàstia no prescriguin

Temps de lectura: 2 minuts
Ple del Parlament
Foto: Ple del Parlament | Parlament de Catalunya

Els grups ERC, PSC, Junts i Comuns han presentat una proposició de llei al Parlament per demanar al Congrés una modificació del Codi Penal amb l'objectiu que els delictes sexuals contra menors no prescriguin.

Per què és important? La iniciativa surt de la Comissió d'investigació de la pederàstia en l'Església, que té com a objectiu analitzar i investigar les violències sexuals contra nens i joves a l'Església catòlica, però també a l'escola, l'àmbit esportiu i del lleure "i altres àmbits en què no hi hagi hagut col·laboració per assumir responsabilitats".

En detall: En un comunicat conjunt, els grups han explicat que activen això el camí parlamentari per enviar al Congrés la modificació i donar resposta a la demanda de les víctimes.

  • Després de mesos de treball, es contempla la imprescriptibilitat dels delictes comesos contra menors i castigats amb una pena màxima de presó igual o superior a cinc anys.
  • La proposta de llei que pretén impulsar un canvi del Codi Penal actual, i que no serà retroactiva, només afectaria els casos nous.

Què esperar? Els grups han registrat el text aquest dimarts amb l'objectiu que la Mesa l'accepti -els pròxims dies- i s'aprovi al Parlament el 2024.

  • Després, el Parlament enviarà el text al Congrés perquè la proposició de llei sigui presa en consideració, i es modifiqui el Codi Penal.

Context: La proposta agafa com a referència altres països com França i Portugal i respon a una demanda de les associacions de víctimes d'abús.

  • De fet, diverses entitats, entre les quals la fundació Vicki Bernadet, s'han trobat aquest matí amb els grups proposants. I el text s'ha registrat després d'aquestes trobades.

D'on venim? El 2021 el Congrés va aprovar la Llei de Protecció de la Infància i l'Adolescència davant la Violència, amb la qual el comptador de la prescripció de delictes greus, com els abusos sexuals, es posa en marxa a partir del moment en què la víctima compleixi 35 anys.

  • Les víctimes, però, no es van mostrar molt satisfetes amb aquests marges, ja que asseguren que sovint la víctima bloqueja el record a través del trauma i acaba denunciant passats molts anys després dels fets. 
Categoria: Societat
Etiquetes: Parlament ERC Junts PSC