Societat
Ple del Parlament
Foto: Ple del Parlament | Parlament de Catalunya
Pederàstia

El Parlament impulsarà una proposició de llei perquè els delictes de pederàstia no prescriguin

Temps de lectura: 2 minuts
Ple del Parlament
Foto: Ple del Parlament | Parlament de Catalunya

El Parlament està ultimant una iniciativa legislativa per demanar al Congrés dels Diputats que els delictes greus relacionats amb la pederàstia no prescriguin.

Per què és important? La iniciativa surt de la Comissió d'investigació de la pederàstia en l'Església, que té com a objectiu analitzar i investigar les violències sexuals contra nens i joves a l'Església catòlica, però també a l'escola, l'àmbit esportiu i del lleure "i altres àmbits en què no hi hagi hagut col·laboració per assumir responsabilitats".

  • Entre les reclamacions que fan les associacions de víctimes d'abusos sexuals hi ha que els delictes de pederàstia no prescriguin.

Què en sabem? La presidenta de la Comissió, Susanna Segovia, ha explicat a TV3 que l'objectiu d'aquesta iniciativa és que "no hi hagi una data de caducitat" per aquests fets.

  • El Parlament no té capacitat per fer imprescriptible cap delicte, però pot presentar una iniciativa legal al Congrés perquè es prengui en consideració i s'aprovi, si té el suport suficient.
  • El text està en fase de revisió i tots els grups polítics del Parlament, excepte PP i Vox, estan d'acord en aprovar la iniciativa legislativa. PSC, ERC, en Comú Podem i la CUP signaran la proposta que encara no té una data fixada, tot i que tenen previst que s'aprovi al novembre i es tramiti al febrer al Congrés.

Què esperar? Un cop estigui aprovada la proposició al Paralment, aquesta es registrarà al Congrés dels Diputats perquè sigui considerada i debatuda, en un moment d'incertesa sobre la durada de la legislatura perquè encara no s'ha pogut formar Govern.

D'on venim? El 2021 el Congrés va aprovar la Llei de Protecció de la Infància i l'Adolescència davant la Violència, amb la qual el comptador de la prescripció de delictes greus, com els abusos sexuals, es posa en marxa a partir del moment en què la víctima compleixi 35 anys.

  • Les víctimes, però, no es van mostrar molt satisfetes amb aquests marges, ja que asseguren que sovint la víctima bloqueja el record a través del trauma i acaba denunciant passats molts anys després dels fets.