Societat
Imatge d'una copa menstrual
Foto: Imatge d'una copa menstrual | Pixabay
Menstruació

Copes, calces i compreses reutilitzables gratis a les farmàcies: com aconseguir-les?

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'una copa menstrual
Foto: Imatge d'una copa menstrual | Pixabay

El Govern distribuirà gratuïtament copes, calces i compreses reutilitzables a través de les farmàcies per garantir l'equitat menstrual, a partir d'aquest dilluns 4 de març.

Per què és important? Catalunya serà el primer territori del món que repartirà gratuïtament productes menstruals reutilitzables a una població potencial de 2,5 milions de dones.

Com funciona? Cada persona menstruant podrà recollir gratuïtament a la farmàcia una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de tela.

  • A partir d'aquest dilluns, només caldrà ensenyar el codi QR que trobaran dins l'espai personal de l'aplicació La Meva Salut per poder fer-se amb el producte que prefereixin.
  • El codi QR és individual i intransferible i s'obté mitjançant l'apartat de Novetats: 'La meva regla, les meves regles' de l'espai de salut digital La Meva Salut.
  • Aquest codi QR estarà actiu fins que es demani el producte a la farmàcia i, un cop lliurat el producte, es desactivarà. No caduca i estarà disponible fins al 2025.

A més, les farmàcies s'encarregaran, no només distribuir els productes reutilitzables, sinó també oferir assessorament personalitzat en el moment de recollida.

  • En aquest sentit, el Departament d’Igualtat i Feminismes col·labora amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya per fer formacions als farmacèutics.

Context: La mesura té per objectiu fomentar l’ús de productes reutilitzables i reduir l’empremta que deixen al planeta les més de 9.000 tones de residus que es produeixen cada any a Catalunya per l’ús de tampons i compreses d’un sol ús.

  • L'accés a aquests productes també un important estalvi per a les dones i les famílies perquè si, per exemple, s’opta per l’ús de la copa la despesa al llarg de la vida fèrtil és d’aproximadament 145 € enfront dels 2.500 € que costen els tampons i les compreses d’un sol ús.
Categoria: Societat
Etiquetes: Salut Feminismes