Societat
Imatge d'una copa menstrual
Foto: Imatge d'una copa menstrual | Pixabay
Menstruació

Les farmàcies de Catalunya distribuiran productes menstruals gratuïtament

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'una copa menstrual
Foto: Imatge d'una copa menstrual | Pixabay

El Govern distribuirà gratuïtament copes, calces i compreses reutilitzables a través de les farmàcies per garantir l'equitat menstrual.

Per què és important? Catalunya serà el primer territori del món que repartirà gratuïtament productes menstruals reutilitzables a una població potencial de 2,5 milions de dones.

Què en sabem? La mesura s'integra dins del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 que té un enfocament transinclusiu i, per tant, també s’adreça a les persones no binàries i els homes trans* que menstruïn.

  • Té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual, és a dir, assegurar l’accés a productes menstruals reutilitzables i a l’acompanyament i la informació de qualitat per acabar amb els mites, tabús i manca de coneixement sobre la menstruació.

Com funciona? Les farmàcies seran les encarregades de distribuir els productes i d’oferir assessorament personalitzat en el moment de la recollida.

  • Els productes disponibles a les farmàcies seran copes menstruals, calces i compreses de tela. Cadascú podrà escollir un dels tres productes en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats.
  • Per recollir el producte caldrà presentar un codi QR individual i intransferible que es trobarà a l’aplicació La Meva Salut.
  • Les farmàcies que formin part del projecte tindran un distintiu que les identificarà.

A més, la mesura té per objectiu fomentar l’ús de productes reutilitzables i reduir l’empremta que deixen al planeta les més de 9.000 tones de residus que es produeixen cada any a Catalunya per l’ús de tampons i compreses d’un sol ús.

  • L'accés a aquests productes també un important estalvi per a les dones i les famílies perquè si, per exemple, s’opta per l’ús de la copa la despesa al llarg de la vida fèrtil és d’aproximadament 145 € enfront dels 2.500 € que costen els tampons i les compreses d’un sol ús.

Previsions: Es preveu que els productes arribin a les farmàcies durant el primer trimestre de 2024.

  • A finals d’octubre el Departament d’Igualtat i Feminismes començarà les formacions dirigides als equips de les farmàcies de tot el territori català sobre drets sexuals.
  • L’objectiu d’aquestes formacions és que les farmàcies puguin informar sobre el cicle menstrual i resoldre dubtes en el moment de recollida dels productes.

Què diu? La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha posat en valor que “som el primer país del món que distribuirà de manera universal i gratuïta copes, calces i compreses de tela acompanyant-se d’informació de qualitat i assessorament”.

  • Verge ha explicat que aquesta mesura permetrà, a més, “trencar els mites i tabús sobre la regla que afecten el benestar i la salut de les dones, acabar amb la pobresa menstrual, generar un estalvi a les dones i famílies i fer-ho amb un compromís clar amb el planeta".