Món Global
Manifestants sostenen un cartell que diu \
Foto: Manifestants sostenen un cartell que diu "Dignitat Menstrual" durant una marxa per commemorar el Dia Internacional de la Dona. | Perla Bayona/ ZUMA Press
Igualtat

Una de cada cinc dones al món no té accés a productes d'higiene menstrual

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestants sostenen un cartell que diu \
Foto: Manifestants sostenen un cartell que diu "Dignitat Menstrual" durant una marxa per commemorar el Dia Internacional de la Dona. | Perla Bayona/ ZUMA Press

L'ONG Pla Internacional alerta que una de cada cinc dones al món viu en context de pobresa menstrual, és a dir, no té accés a productes d'higiene menstrual ni instal·lacions sanitàries adequades. Les dades s'han publicat amb motiu del Dia Internacional de la Higiene Menstrual, que se celebra el pròxim 28 de maig.

Per què és important? Per a milions de dones arreu del món la menstruació és encara un tabú. De fet, a moltes comunitats les dones tenen prohibit visitar llocs de culte, menjar certs aliments i cuinar quan menstruen. Tampoc poden banyar-se, fer tasques de la llar ni interactuar amb homes. 

En profunditat: La investigació porta per nom A Bloody Serious Matter i, entre les realitats que exposa, hi ha les d'Uganda i Indonèsia, on la meitat de les adolescents no van a escola quan tenen la menstruació, perdent fins a 24 dies d'escola a l'any.

  • Els motius van des de la prohibició de sortir de casa, fins a la manca d'espais nets i privats a les escoles en què puguin canviar-se. Generalment, tampoc no tenen productes d'higiene menstrual.
  • Moltes d'elles, davant la manca d'accés a aquests productes, han de fer servir objectes com paper de diari, draps, sorra, fulles, tots elements poc higiènics que poden provocar greus infeccions, segons adverteix el Pla Internacional.

Visió global: Als països d'ingressos més baixos, els productes d'higiene menstrual són considerats articles de luxe i, per tant, tenen preus molt elevats.

  • A més, durant les emergències, la precarietat de les dones augmenta. Un exemple és el d'Haití, on la fam generalitzada i l'escalada de la violència de les bandes estan tenint "efectes devastadors en les nenes".

Europa: L'ONG exposa que en països com el Regne Unit, Bèlgica i Països Baixos hi ha una població considerable de dones que no es poden permetre comprar productes d'higiene menstrual. 

  • També afegeix que encara manquen entorns segurs on parlar obertament de la menstruació.

Previsions: L'ONG fa anys que pren accions per informar i proveir de productes d'higiene menstrual a dones arreu del món que viuen en situació de pobresa menstrual.

Categoria: Món Global