Societat
Intervenció artística al barri de Vallcarca de Barcelona
Foto: Intervenció artística al barri de Vallcarca de Barcelona | X / @rocblackblock
Homenatge

50 anys de l'execució de Salvador Puig Antich: memòria ben viva als carrers

Temps de lectura: 3 minuts
Intervenció artística al barri de Vallcarca de Barcelona
Foto: Intervenció artística al barri de Vallcarca de Barcelona | X / @rocblackblock

Barcelona ha tingut un record inesperat per la figura de Salvador Puig Antich. Un gran mural al barri de Vallcarca demostra que la seva execució, just fa 50 anys, no és tan sols motiu d'homenatges institucionals, sinó també als carrers.

Per què és important? Puig Antich va ser el darrer executat amb garrot vil, el 2 de març de 1974, quan la dictadura franquista ja agonitzava. "Digue'ls que continuin lluitant", va ser el seu últim missatge abans de ser assassinat a la Model de Barcelona. 

Què en sabem? Militant anarquista i antifeixista, aquest jove revolucionari va ser membre del Movimiento Ibérico de Liberación (MIL) i va morir executat pel règim franquista després de ser jutjat per un tribunal militar. 

  • Va ser detingut el 25 de setembre del 1973 i condemnat a mort per un Consell de Guerra pel suposat homicidi del subinspector del Cos General de Policia a Barcelona Francisco Anguas Barragán, de 24 anys, en un tiroteig que es va produir durant la seva detenció, juntament amb altres membres del MIL.
  • La instrucció dels fets per part de la policia i el posterior judici va estar ple d'irregularitats, amb la intenció de culpabilitzar Salvador Puig Antich de la mort del policia. 
  • Familiars, amics, activistes, moviments socials han denunciat històricament totes aquestes irregularitats i la brutalitat de la dictura franquista. 
  • Les germanes Puig Antich han intentat que es revisés el judici i la sentència. 

Què ha dit? Alguns mitjans han entrevistat aquesta setmana la germana petita, Merçona Puig Antich. 

  • "Hi ha uns pilars que no han canviat, a Espanya, malgrat la transició", afirma. 
  • "Cal que l'Estat reconegui que el judici al Salvador no va ser just i que la sentència ja estava escrita", ha demanat coincidint amb els 50 anys de la mort del seu germà. 

Situació actual. L'aplicació de la llei de memòria democràtica podria reobrir el cas Puig Antich, 50 anys després de ser executat.

  • El govern espanyol té intenció d'impulsar aquesta legislatura l'aprovació del reglament derivat d'aquesta llei. 
  • Si el reglament tira endavant, la família podria obtenir la reparació integral i demostrar la vulneració de drets.  

Homenatges. Aquesta setmana s'han celebrat diferents actes institucionals en el seu record. 

Cultura. La presó Model de Barcelona s'omplirà aquests dies de poesia, música, teatre i debats per recordar Salvador Puig Antich. 

  • Aquest és el programa d'activitats previstes a l'antiga presó. 

Mural. Al barri de Vallcarca de Barcelona, l'artista Roc BlackBlock ha li ha fet l'homenatge més singular: una intervenció artística urbana, que ha compartit a les xarxes socials. 

  • "Aquesta intervenció no ha estat un encàrrec professional, sinó un més dels actes que es fan des del moviment autònom anarquista i anticapitalista", afirma l'autor de l'obra.
  • I afegeix: "Diumenge 3 de març inaugurem el mural i homenatjarem la seva lluita, sense descafeinar-la ni deixar que sigui assimilada pel sistema que combatia".

Al cinema. Puig Antich es va convertir en tot un símbol arran de la seva execució pel franquisme i, per aquest motiu, ha estat protagonista i font d'inspiració d'algunes obres artístiques.

  • Una de les més populars és la pel·lícula de l'any 2006 que portava el seu nom: 'Salvador (Puig Antich)'. 
  • Dirigida per Manuel Huerga i interpretada per Daniel Brühl, Tristán Ulloa, Leonardo Sbaraglia, Leonor Watling i Ingrid Rubio, va ser tot un fenomen dins el panorama cinematogràfic català i un sorprenent èxit a taquilla.
  • Aquest cap de setmana és l'ideal per descobrir aquest film o tornar-lo a veure: TV3 el recupera i es troba dins els catàleg de Filmin.

Categoria: Societat
Etiquetes: Franquisme Cultura